Importerat kött

Vi som varit /och är i branchen har i alla tider vetat att Sverige har världens bästa djurskydd.
Vi har de strängaste kontrollerna på uppfödningen och hur maten odlas.
Vi har förbjudit antibiotika i förebyggande syfte och många andra mediciner har totalförbjudits.
Endast väl valda bekämpningsmedel får användas i odlingar mm mm.

I de branchtidningar vi läser, får vi även veta hur det står till med uppfödning och odling i andra länder. Länder som i princip inte har något djurskydd alls att tala om.
Där bekämpningsmedel används hejvilt och sorter vi inte ens hört talas om.
Vi har stångat våra huvuden blodiga för alla regler och lagar vi måste följa .Djuren måste ha tillräckliga ytor att vara på. Det måste vara rent och torrt. Kor måste vara ute och beta på sommaren.
Vi får inte ge medicin i förebyggande syfte. Om ett djur tex förolyckas och tex bryter ett ben får man inte sälja det köttet, fastän det är helt riktigt. Det måste kasseras.
Det finns massor av regler att följa. Och det är BRA! Våra djur har det jättebra! Vi ska inte alls förändra någonting av detta tycker jag.

MEN... Just nu importerar och äter vi ca 60% av köttet vi äter! En stor del av detta köps in av kommuner och landsting!

Nu har det plötsligt blivit debatt om grisköttet från Danmark! Jättebra! Men varför just nu?
Säker för att det var en artikel i en "vanlig dagstidning"för ett tag sedan.
Man kan ju undra varför inte allt vi får reda på står i såna tidningar? Vill man undanhålla konsumenterna fakta?

Om ni orkar läsa vidare kan jag berätta om det sk Naturköttet från Brasilien.

I norra Brasilien föder man upp en speciell ras som är väldigt mager, men tål torka och sol bra.
De går på magra beten som besprutas flitigt med bla Parakvat som är ett av världens giftigaste bekämpningsmedel.Dessa kor är ganska gamla innan de är så pass stora att slakta.
I södra Brasilien däremot har dom istället djuren i trånga fållor där de föds upp på kasserade makaroner, soja och ensilage.(som är genmanupilerat odlade) Det är så geggigt och söndertrampat att de har lera upp till knäna.
De får kontinuerligt antibiotika för att hålla sig friska.  När sen slutgödningen sker, får djuren stå på spaltgolv. Denna uppfödningsmetod hyllas av deras jordbruksminister som tror att det är framtiden!

Utan någon som helst kontroll HUR djuren uppföds importeras detta kött hit.
Jo dom betar ju gräs...

Kommentarer