Bloggportalen statistik

tisdag 21 oktober 2014

KRAV vs ekologiskt

Man får det man betalar för. Det gäller det mesta. Framför allt mat.
I jakten på billig mat får man såklart räkna med att kvalitén inte är bra. Det gäller kött, frukt, grönsaker, färdigmat, ja allt. Billigast säljer bäst och då blir det som det blir.
Massor av bekämpningsmedel, djur som medicineras för att växa bättre och massor av annat som görs för att producera så mycket som möjligt till lägsta möjliga pris.

Här i Sverige har vi andra regler än övriga Europa. Strängare regler för djuruppfödning, fler förbjudna bekämpningsmedel mm. Det är dyrare att producera maten här.
Därför har svenska producenter det mycket tuffare än andra länder. Kostnaden är högre och betalningen för dessa mervärden betalas inte ut. Det mesta av det dyrare svenska köttet i affären går tyvärr inte till bonden.
Trots att det ställs stora krav på djuromsorg och miljö här i landet så hindrar det inte att vi importerar mat som verkligen inte håller de kraven. Långt ifrån!
Vi stoppar i oss ca 55 procent av utländskt kött. Med antibiotikarester och enligt svenska krav olagligt uppfött!

Ekologiskt då?  Kommuner och landsting har verkligen satt som mål att öka andelen ekologiskt i sina upphandlingar.
Jag har verkligen ingenting emot detta! Vi har köpt ekologiskt i många år. När nästan ingen visste vad KRAV var.
Men nu blir jag brydd...
Det är MÅNGA varor som det bara står ekologiskt på. Ofta från andra länder i europa.
Vad innebär det? Jag har sökt svar och det är såhär:

KRAV är ett svenskt kontrollmärke. De har stängare regler än EU på framförallt djurhållningen.
Dessutom måste man ta hänsyn till naturen och kulturmiljön. Inte hugga ner urskog tex.
Man får inte ha svart arbetskraft.
Grisar och nötdjur måste gå ute och beta på gräs. I EU räcker det att ha djuren i rastgård på betongplatta.
Hönorna måste ha sandbad och så är det särskilda regler för kalvarnas livsmiljö.
Strängare regler för slakt. Transporttiden får tex inte överstiga 8 timmar.

Viss konstgödsel är tillåten i EU, ej i KRAV. I EU används  flitigt svavelkalk för att motverka äppelskorv men i KRAV är det förbjudet.
I EU tillåter man nitrit i skinka,korv och chark. Även sötningsmedel, smakförstärkare och färgämnen. Inget av detta tillåts av KRAV.

Det är skillnad mellan KRAV och ekologiskt i EU, men hur det är med ekologiska varor från övriga världen vet jag inte. Hur stränga är kraven på äpplen från tex Argentina?

Jag blir fundersam när man kan köpa konventionellt odlade och ekologiska bananer till samma pris!!
Hur kan detta vara möjligt? Bananer är ett av de mest besprutade livsmedlen vi har. Alltså måste det vara svårt att odla helt utan. De BORDE vara jättedyra?
Eller får man använda bekämpningsmedel även i de ekologiska?

Vi handlar efter regeln. Köp KRAV. Men måste man välja mellan tex ekologiska frukter och grönsaker från europa och svenska konventionellt odlade så blir det dom svenska som åker ner i korgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar