Bloggportalen statistik

lördag 11 juni 2016

Lupinerna tar över i naturen!

Ingen har väl missat att lupinerna förökar sig enormt mycket. Med sin färgpalett målas diken och slänter i regnbågens färger. Vackert! Javisst! Men de slår ut allt annat i växtväg. Artrikedomen försvinner helt där de brer ut sig.
Jag har en teori om hur det kan komma sig att det blivit så här.
Kantklippningen!

Den klippmetoden gör att dessa växter gynnas. Gräset klipps inte av, utan krossas sönder och finfördelas. Sedan får det ligga kvar på marken. Jorden får en enorm kvävegödsling! År på år.
Att den dessutom kommer och klipper sent på säsongen när fröna mognat gör inte saken bättre.

Det är precis samma sak när man klipper med slåtterkross och grästrimmer. Gräset krossas, finfördelas och ligger kvar. Växter som gynnas är brännässlor, älggräs, hundkäx och andra kväveälskande växter.
Jag har massor av exempel på hur floran förändrats genom ändrad skötsel.
Där man förr slog med lie och samlade ihop gräset växte spätt gräs, blåklockor, kattfot, blåsuga mm
Man slog ett par tre gånger på sin höjd under en sommar. Var det torrt i marken behövdes det knappt alls. Precis så var det runt gårdstunet i Åsäng (vår förra gård)
Sen började man putsa till det med en trimmer. Vips blev det kraftigare gräs. Sen försvann blåklockorna och ersattes med hundkäx och tjockt saftigt gräs! Ju mer man klippte ju mer växte det.
Såklart det blir så! Man gödslar ju som bara den med allt gräsklipp!

Det är likadant där vi bor nu. I slänterna mot vägen var det ganska spätt gräs, prästkragar och blåklockor. För att få det snyggt på sensommaren tog man till trimmern. Redan sommaren därpå var man tvungen att klippa tidigare. I år har jag redan klippt tre gånger! Tjockt frodigt gräs!
Nä fram med liarna och sätt knivar som skär av gräset på kantklippen och forsla bort gräset.
Inte förrän då får vi bukt med lupinerna!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar