Lite om apelsinjuice

Läste i ATL tidigare i år om apelsinjuice. En massa fakta som man inte haft en aning om.
Jag sparade tidningen. Det var en lång artikel som jag kortat ner.
Så här ligger det till...

Mer än hälften av  all apelsinjuice som dricks i världen kommer från Sao Paulo i Brasilien.
Här finns världens största apelsinplantager och fabriker som pressar,pastöriserar och fryser juicen som sen fraktas till världens alla hörn i stora tankbåtar.
Varje år tillverkas över sex miljarder liter juice! En liter per person på hela jordklotet!
Den är myckett billigare än andra juicer. Varför?
Därför att arbetarna behandlas som slavar. De får bära på 27 kilo tunga säckar och klättra på stegar. De plockar runt 2 ton om dagen, ca 75 säckar. Lön - 2 kr säcken. Tio timmar om dan, sex dagar i veckan.
Juicebolagen vill inte ta några risker, utan det får småföretagen ta.De vill heller inte ha något ansvar så det får sk mellanhänder ta. De plockar upp folk från de fattigaste kvarteren. Dessa mellanhänder hyser arbetarna i usla baracker och tar det mesta av pengarna som arbetarna jobbar in. Upp till 40 gånger mer än vad plockarna jobbar in.
På 1980-talet  bildades monopol i Brasilien. De slog ut alla småporoducenter och framförallt odlarna i Florida som producerade mycket juice.
Det används mest bekämpningsmedel i hela världen i Brasilien. För att mota Greening, en pest som gör att apelsinerna tappar smak.
Livsmedelsverket i Sverige hittar bekämpningsmedelsrester i gott som 100 % av juiceproven.
I 10% översteg halterna gränsvärdet.
Bla Storsäljaren GOD MORGON juice i Sverige är ett pastöriserat koncentrat som späds med fem delar vatten och de smakämnen och fruktkött som försvann när den ångades i Brasilien tillsätts.
Juicen håller i ett år och är så långt ifrån färskpressad den kan vara..
BRAVO är också en sån juice.
Arla och Skånemejerier är stora uppköpare av brasiliansk apelsinjuice.

Sen jag läste artikeln har jag inte köpt apelsinjuice. Det finns ju annan juice, men jag litar inte ett dugg på vad som står på förpackningen.
Bästa juicen är ändå den man pressar själv av apelsiner!


Kommentarer