Bloggportalen statistik

måndag 25 januari 2016

Jordbruksstöden, enkelt förklarat

Jordbruksstöden, eller EU-stöden som det oftast kallas har det varit mycket skriverier om.
Med all rätt, för de betalas nämligen inte ut! De flesta vet väl vad hårt pressade alla mjölkbönder är just nu och eftersom utbetalningen av dessa är helt nödvändiga för att överleva.

Det är naturligtvis svårt att kunna förstå innebörden av detta för oinsatta personer.
Jag kan påstå att många inte har en susning alls om hur det ligger till. Det skulle nog inte jag heller om jag inte själv "varit i svängen". Ärligt talat skulle jag nog inte ens brytt mig...

Jag ska försöka förklara hur det ligger till på ett väldigt enkelt sätt. Jag byter ut ett jordbruksföretag till en löntagare. (Stöd är utbytt till resterande summa.) Jag har bytt ut reglerna som jordbrukaren måste följa till mer anpassade saker för löntagaren.

Du får ut ca 75-80 % av din lön varje månad,( oavsett hur mycket du tjänar.)
Resterande summa får du utbetald i omgångar strax före jul, men får inte veta exakta datum när det blir.
Dessutom kan du få lönen sänkt hux flux precis när som helst. Detta meddelas via sms ett par dagar innan. I nuläget ligger din lön på en historisk låg nivå. Den ligger på samma nivå som på 70-talet, alltså samma summa som då, inte omräknat i pengavärde! Det går ju inte...då räcker ju inte alls pengarna till...Tänk er in i att leva på den lönen med dagens kostnader.
 Då måste du kapa kostnader! Leva på existensminimum. Du får lappa och laga och bara inhandla det absolut nödvändigaste. Värst är det om tex någon nödvändig grej går sönder, som tvättmaskinen eller bilen. Det tär fruktansvärt på den lilla lönen. Sen kanske nåt mer oförutsett händer nästa månad. Sömnlösa nätter...
När du har vänt på varje sten och sparat in på allt som går att spara på, kan du få rådgivning. Som kostar pengar såklart, men dom kanske kan komma med några tips. Det absolut vanligaste rådet är att man ska ha "fler ben att stå på". Skaffa ett extraknäck.Kanske köra taxi på helger och kvällar, eller jobba extra i någon butik. Pressa in ytterligare ett jobb eller två på den redan hårt pressade tiden du redan har med ditt ordinarie jobb.
(som en parantes kan jag tillägga att du har ingen semester. Vill du vara ledig någon dag måste du skaffa en vikarie som är väl insatt i ditt jobb och du måste självklart betala denne med dina egna pengar. Samma sak när du är sjuk. Eftersom du har sju karensdagar kan du inte vänta dig någon sjukersättning förrän efter en vecka. Dessutom finns det inga vikarier som kan hoppa in bara sådär utan någon som helst varsel. Så det är bara att bita ihop och jobba ändå )

För att kunna få resterande summa av lönen måste du göra en motprestation. Du måste fylla i en tjock lunta papper på olika åtaganden. Du måste dyrt och heligt lova att alltid rapportera in de dagar du är ledig eller sjukskriven. På samma dag! Glömmer du det får du avdrag på den resterade summan.
Eller så måste du lova att alltid köra exakt samma väg till jobbet. Kör du en annan sträcka och det kontrolleras får du också avdrag. Du måste meddela när du byter bil och innan du byter måste du skicka in vilket märke och färg det ska vara på den. Om du ångrar dig sen på bilaffären och köper ett annat märke istället får du också avdrag på stödet. Och du kan inte rapportera in det i efterhand.
Om det är riktig ishalka någon dag så det inte går att köra så kan du helt säkert räkna med att få stödet sänkt. Du har rapporterat att köra varje dag och väder och vind är ingen ursäkt att låta bli.
Du måste hålla dig hus oklanderligt rent och ge dina barn väl sammansatt mat på bestämda tider. Rätt som det är kommer en kontrollant oanmäld och kollar! Då kan du inte stå där och säja att du inte haft tid att städa för du jobbat dygnet runt senaste veckan och tvättmaskinen gått sönder och elektrikern inte haft tid att komma. Det är verkligen ingen förmildrande ursäkt! Det är din skyldighet att hålla rent i allafall! Avdrag på den resterande summan! I värsta fall får du betala vite också.
Du tycker det är jättestressande att hela tiden ha i tankarna att det kan komma en kontrollant. Inte för att du brukar ha något att anmärka på utan bara vetskapen att dom KAN komma.
Det här är bara ett fåtal av de åtaganden du har. Listan är mycket längre.
Dessutom är det fruktansvärt krångligt att fylla i stödansökningspapperen så du behöver anlita experthjälp. Som naturligtvis skor sig ordentligt på alla stackars löntagare och tar ut en hutlös avgift för detta. Det bär sig ändå i längden för att det ska bli rätt och du ska få de stöd du har rätt till. Lätt att missa något när man inte är uppdaterad på allt nytt.
Det viktigaste av allt : Ansökan måste vara inskickad till sista ansökningdag. Kommer den försent blir det avdrag direkt på stödet!

Just 2015 var det extra kämpigt. Lönen sänktes flera gånger och du måste låna pengar till det nödvändigaste, som mat och kläder. Några var snälla och gav dig kredit tills resterande summa skulle komma i december (jo.ränta fick du naturligtvis betala) När pengarna kom kunde du ju betala bort alltsammans.

Vad hände? Jo datasystemen krånglade hos dom som skulle betala ut och kontrollerna som skulle göras på löntagarna var inte klara! Alla skulle inte få sin resterade summa i december! Vissa skulle få en del.
På kvällstidningarnas löpsedlar kunde man läsa att NU kommer miljonregn till löntagarna!! ( det gör det VARJE år. I bland står det att nu får löntagarna sin julklapp. Jättefrustrerande tycker du eftersom dom som inte är löntagare retar sig på det och tror att dom får en massa extra pengar. När det i själva verket är pengar som har hållits inne för dig under hela året. Dessutom är dessa pengar till för att folk ska kunna köpa vissa varor lite billigare än vad de egentligen kostar.

I dagsläget har du bara fått hälften av ditt stöd. Dom som lämnade dig krediter ville ha sina pengar i december. Du har kunnat betala en del, men långtifrån alla. Det är ju så många andra löpande utgifter hela tiden också. Som hyra, bil, bränsle och sånt. Du är väldigt beroende att få resten av din lön NU!
Men det är svävande när de tänker betala ut dom. Inte förrän i juni kommer en del av dom och resten i december. Något mer än så får du inte veta.
Men du har nyligen läst att nu ska dom minsann vara snälla och försöka betala ut årets resterande summa på lönen redan i oktober. Hur puckat är inte det? Fjolårets kommer i december!!

Som grädde på moset har en stor del av löntagarna nyligen fått veta att lönen kommer att sänkas ytterligare den 1 mars. Du får lyckligtvis ingen sänkning denna gång, men man kan aldrig veta om och när det blir en.
Det kan kanske tyckas att du kan ju sluta med det jobb du har. Det går kanske att göra någonting annat. Men så lätt är det inte. Du har höga lån på ditt hus och det är stört omöjligt att sälja det eftersom det är stendött på bostadsmarknaden för just ett sånt hus som du har. Om du säljer kommer du ändå stå där med höga lån. Du har inget val annat än att fortsätta jobba på.
Naturligtvis tappar du arbetsglädjen och orken över att behöva ha det på det här viset.
Du kan inte påverka ett enda dugg. Hela ditt liv ligger i händerna på statliga verk. Du måste följa alla deras regler och tidsramar men själva kan dom göra precis hur som helst!

Ja så här på ett ungefär kan man säja att det är. Allt är ju skrivet på skoj, men för en bonde är det på blodigt allvar!

2 kommentarer:

  1. Tack för en mycket bra text! Den här kommer jag att sprida och dela, jag hoppas det är okej! :)

    SvaraRadera