Bloggportalen statistik

söndag 14 februari 2016

Mitt allra sista mjölkpass!

 Bilden är tagen för något år sedan

I morse var jag uppe före tuppen. Åkte till gården och mjölkade. Förmodligen var det för allra sista gången! Dom har slaktat/sålt hälften av mjölkkobesättningen, så det gick snabbare än vanligt.
Till veckan åker resten av korna. Sååå himla sorgligt!
Även fast jag inte jobbar på gården längre så känns det ändå. De flesta av dessa kor har ju faktiskt jag följt ända sedan de var kalv. Ja, jag har till och med bestämt vilken pappa de ska ha!
Tänk vad MÅNGA kor man har mjölkat genom åren. Det går inte ens att räkna. Många mjölkpass, helg som vardag. Idag var sista gången. Kanske för alltid!?
Trots allt var det ett väldigt roligt yrke! Ett av de bästa jag har haft! Men tyvärr är det så ruskigt dåligt betalt, så det inte är värt att hålla på.
Gården har vi drivit sedan 1992 och man har hela tiden haft förhoppning om att det måste bli bättre tider.Det blev det aldrig. Sämre än nu har det aldrig varit.
Därför har C och P tagit beslutet att sluta mjölka nu. Ett klokt beslut, enligt mig.
Ta vara på livet. Det innehåller så mycket mer än kor.För ett vanligt liv har man inte som mjölkbonde. Man måste hela tiden sätta djuren i första hand.
Avbrutna/inställda semestrar, middagar, träffar med kompisar mm, för att det plötsligt dyker upp någonting oväntat med djuren.
På fester och annat kommer du sist och åker hem först, pga mjölkning.
Hela våren/sommaren/hösten jobbar man som en tok, och mer därtill.
Allt detta kunde man absolut kunna ta, men INTE utan att få en skälig ersättning för det. Vem vill jobba i princip gratis??

Men en gång kotokig - alltid kotokig! Det kan man vara fast man inte har egna kor ;)

Nu sätter dom punkt för mjölkproduktion på Åsäng Mjölkgård.
Dom lär inte vara dom enda som gör det under det här året....1 kommentar:

  1. Mycket sorgligt, men ´dom gör absolut rätt!
    Men man undrar ju om våra ungar kommer att få dricka svensk mjölk i framtiden...
    Lena

    SvaraRadera