Bloggportalen statistik

fredag 18 mars 2016

Ödehus på landsbygden

Nog är det tråkigt med alla vackra gamla hus som står och förfaller.
Bara här runt närområdet finns en massa hus som ingen bryr sig om.
Hus som timrats och byggts med bra material.Det var helt annat virke förr. Mycket bättre kvalité.
Brädfodring som stått sig i hundra år och mer. Oftast omålat! Det vore otänkbart med dagens virke.
Likaså fönstren. Virket till dessa var av noga utvald senvuxen gran. Det står sig i evigheter.
Jag har själv flera exempel på det. "Hittat gamla grånade fönsterbågar ute i gräset som legat många år.
Bara att slipa upp och måla. Inget ruttet alls!
Jag skulle vilja se moderna aluminiumklädda fönster, som sägs ha tioårig garanti, ligga ute på marken ett par år och vara intakta! Inte en chans! Dessutom är de FULA! Hur snyggt är det med en blank aluminiumremsa innanför fönsterbågen?!!
Alla våra gamla fönster är kittade med linoljekitt och tätade med linsnören. Ett material som andas och inte innehåller plast.

Åter till husen. Jag förstår inte vad det kommer att hända med alla dessa hus! Finns det inga ägare?
Är det såna som flytt till storstaden?
Tänk om motsvarande hus stått i tex Österlen i stället. Eller vid havet. Då har vi snackat om mångmiljonlopp för att köpa ett!

Det är nog helt "ute" att renovera och bo i gamla hus. Det är så synd. Det är en del av vår kulturhistoria. Många, många hus har redan förstörts av renovering.
På de flesta gårdar finns det två hus. Det ena är renoverat relativt modernt. Helt omgjort med nya fönster, inglasade altaner osv. Det andra huset är oftast intakt i orginalskick, men det står bara där.
Används på sin höjd som förråd.
Det fina hantverket i dessa hus göms och glöms. Rivs bort för kommande generationer.

Det är oerhört tråkigt att se alla hus som glöms bort.
Om jag hade massor av pengar skulle jag vilja rädda dom alla!

Ha en trevlig fredagskväll!!


Här vill ingen bo...
(Kolla granen som håller på att växa sig in i huset.)


Inte här heller..

5 kommentarer:

 1. Oj vilket häftigt hus! Det kunde bli hur fint som helst om nån hade mycket pengar att rusta för! Jag tycker ni är jättehäftiga som renoverar som ni gör, jag har ju absolut inte det intresset, men tycker det är jättefint med det gamla!
  Lena

  SvaraRadera
 2. Jag kommenterar sällan, nästan aldrig faktiskt. Jag har följt din blogg länge, sen bondetiden. Jag följer Paulina också. Vi är själva mjölkbönder,fem mil sydväst om Jönköping. Berörs mycket av både din och Paulinas blogg. Hoppas det vänder snart med mjölkpriset.. Nåväl, skulle bara säga att det är roligt att följa er och jag håller helt med om att det är synd att så vackra hus blir stående.. Vi har köpt ett torp som just nu är helt golvlöst.. (vi köpte till en fastighet för 1,5 år sedan, tanken är att hyra ut det huset veckovis till turister i första hand sen,eller om någon av barnen vill bo där o så ska jag bo där sen när jag är pensionär eller något sånt, timrat är det också. Vi kommer nog dock inte renovera på samma sätt som ni,men vi vill behålla o rusta huset iallafall! Finns el indraget. Fanns kallvatten också. Ingen toa,ingen dusch,ingen tvättmaskin. Tanten som ägde det bodde där fram till typ 2010 med utedass,lösa elelement o vedspis till hon var drygt 90! Till våren/sommaren hoppas vi kunna gjuta golv med golvvärme i och göra åtminstone en grund till utbyggnad som ska innehålla toa,tvättstuga o groventre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du har följt min blogg så länge. Kul att du kommenterat också. Alltid skoj att få lite cred på det man skriver. Vad spännande med torpet! Jag är säker på att ni kommer att få det jättefint! Och ni har ju räddat ett gammalt hus från "husdöden"!

   Radera
 3. Hej, i vilket län finns husen ?. Är intresserad av att köpa och bevara något ödehus, men då hänger det lite på var i landet det finns.

  SvaraRadera
 4. Husen ligger i Västernorrland. Kramfors kommun.

  SvaraRadera