Måla,måla,måla

Det mesta av helgen har vi tillbringat med penseln i hand.
Nu är det snart färdigt! Bara allra längst upp på väggen och vindskivorna kvar att måla sista varvet.
Vi har även gjort en gavelprydnad. Det är ganska flack vinkel, så det är inte lätt att få till det. Men nu har vi gjort en variant som jag tror och hoppas kommer att bli fin! Den målar jag inomhus innan uppsättning.
Det ska bli otroligt skönt och roligt att äntligen få plocka ner byggställningen. Det är ju inte förrän dess man ser det riktiga slutresultatet.
Farstukvisten ska målas ett sista varv också och så ska konsolerna på stolparna upp.
Törs man sätta färdigdatum till midsommar? Det vore toppen att ha det klart då!

Så här målar vi:

Efter skrapning och tvättning måste väggen vara helt torr innan man börjar måla.
Vi använder oss av Ottossons Linoljefärg.
Första strykningen späder vi färgen med 50% rå kallpressad linolja, 15% balsamterpentin och 35% färg. Man målar så tunt det går. Nödvändigt är att ha en riktig svinborstpensel som tar upp mycket färg.
Den råa linoljan tränger in i träet och ger ett utmärkt skydd. Den torkar långsamt så man får räkna med ca 3-4 dygn innan man kan måla nästa varv.

Varv 2 målar man med outspädd färg, eventuellt kan man späda med ca 10% balsamterpentin. Även nu bör det gå 3-4 dygn innan man målar det sista varvet som målas med helt outspädd färg.

Viktigt är att inte måla i fuktig väderlek eller i starkt solsken.

Det viktigaste av allt är att måla tunnt, tunnt! Linoljefärg flagnar inte.(då har man målat för tjockt!)

Oljefärg och linoljefärg är inte samma sak. "Vanlig" oljefärg, sk alkydoljeförg är syntetiskt framställd av en massa lösningsmedel.
Vattenbaserad färg är också tillverkad av kemiska ämnen.
Linoljefärg består enbart av linolja och färgpigment. Den bryts ner naturligt i naturen och det behövs inga kemiska medel alls.
När färgen åldras så mattas den efterhand av solljuset. Det är då linoljan som bryts ner. När det har blivit helt matt börjar den krita av sig. Det behöver inte vara en nackdel eftersom då eroderar även smuts och alger från ytan. 
Man kan underhålla nermattad färg genom att pensla på linolja tunt. Då återfår färgen sin ursprungliga kulör och lyster igen!


Klurar på olika varianter av utsmyckning.


Kommentarer