Rönnbärsgelé - recept

Gelé är så gott till alla slags kötträtter.
Jag brukar göra både rödvinbärsgelé och rönnbärsgelé.
Fryser man in bären så kan man ju koka sitt gelé precis när man vill under året.

Rödvinbärsgelé har jag redan gjort i höst. Alldeles för sent med nästan för mogna bär, men hade tur som en tokig, för den blev bra ändå.

I dag stod rönnbärsgelén på tur.
Vi har ju enormt mycket fina rönnbär i år. Och nej - om det är mycket eller lite rönnbär på träden har absolut ingenting med hur vintern kommer att bli.
Att det är mycket rönnbär i år beror på förra sommarens sol och värme. Träden fick energi till att bilda  många blomanlag och därför blev det mycket blommor och bär i år.

Men nu till receptet!




Väg upp 1 kilo frostnupna rönnbär (eller stoppa dom i frysen ett dygn) Man kan ha med hela klasar, men ta bort alla blad.



...och 0,5 kilo äpplen. Helst syrliga och extra kul om de dessutom kommer från egna äppelträd.
Skär ner äpplena i bitar med kärnhus och skal.



Lägg allt i en gryta och häll på 1 liter vatten. Låt koka 20 minuter. I slutet av koktiden kan man pressa lite på äpplena med en slev så de mosas ordentligt.
Häll alltsammans i en fuktad silduk hängande över en bunke eller kastrull.
Låt rinna av. Man kan pressa lite på duken så att all saft rinner ur.

Måt upp saften. Det brukar bli ungefär 1 liter.
Koka upp den och tillsätt sedan 9 dl socker till 1 liter saft. Häll lite i taget.
Koka upp igen och dra grytan från spisen. Låt stå några minuter innan du skummar. Noga!
Häll sedan upp till brädden i rena små glasburkar.
Skruva på locken när gelén har svalnat.
Klart!
Ät och njut till höstens stekar eller grytor!


Så var det söndagkväll.
Jag är precis hemkommen från höstens syjunteupptakt som vi spenderade "utsocknes" på Skutskepparen i Barsta,
En god middag. Massor av prat, skvaller och skratt. Precis som alltid när vi träffas.

Nu är det bara att ladda för en ny arbetsvecka. Och vips har vi fredagsmys igen!

Kommentarer