onsdag 15 augusti 2018

När är det middagstid?


Hej i kvällen!

Det blev en intensiv start på veckan.
Två kvällsmöten två kvällar i rad och idag jobbade jag min superlånga dag på kontoret.

När jag kom hem så gick vi en långpromenad.
När klockan är över åtta och man ska sätta igång med middagen är det bra om man kan sno ihop något relativt snabbt.

Jag hittade kycklingstrimlor på affären idag. Färska.
Så smidigt och enkelt fixade jag till en gryta av dessa.
Stekte strimlorna snabbt med vitlök och rödlökshack. Grovrev  rödbetor och gulbetor och slängde med.
Salt och peppar och ringlade på lite soja.
Soja är min bästa vän i matlagningen. Jag använder alltid Pearl River Everbridge - Äkta kinesisk soja.
Det går liksom inte att misslyckas med såser odyl med denna i.
Grytan fick koka ca 20-30 min och efter halva tiden rev jag i en halv squash också.

Det bidde så gott så!
Bröd och smör satt som bra till!



När  är middagstid egentligen?
Det beror alldeles på vem man frågar.
Vissa äter middag tidigt - redan vid 16-17 tiden. Andra äter sent vid 19-20 tiden och några däremellan.
Vad är vanligast?
Vi hör till dom som äter sent. Senare än sent!

Under hela mjölkbondetiden åt vi alltid EFTER kvällens mjölkpass och det innebar allt mellan kl 19 och 22. Beroende på olika grader av "klater". He, he ni mjölkbönder fattar....
Sen har de sena tiderna fortsatt av bara farten.
När vi kommer hem från jobbet börjar vi oftast greja med olika saker innan vi börjar med middan.
Vanligast är nog att vi äter vid åttasnåret.

Det känns jättekonstigt att äta tidigare!
Dels blir man ju lite slö och trött när man har ätit och då vill man inte alls dra igång med mycket aktiviteter. Kanske hamnar man framför TV:n som en annan soffpotatis resten av kvällen!

När barnen var små och vi någongång råkade äta middag tidigt, för att man skulle iväg någonstans.
så brukar de fråga :_Är det här lunch eller middag?

När äter DU middag? Kul om vi kunde göra en liten undersökning här!
Vilken tid "vinner"?




måndag 13 augusti 2018

Skogsaster - en superperenn





Jag fick tips på Smultrongården att köpa Skogsaster till min rabatt som ligger nära huset.
Ganska torrt och solen ligger på hela förmiddagen.
Där växer kryptall, cypresser, kärleksört och marktäckande växter som timjan och
Jag skulle vilja ha någon högre växt längst bak. Gärna något som blommar.

Skogsaster skulle nog passa väldigt bra just där.
Den växer på de allra svåraste ställen och är inte ett dugg kinkig vad gäller jord och växtplats.
Klarar torka bra.
Blommar med vita blommor från sensommaren och hela hösten.
Fin som snittblomma ska den också vara.

Två plantor fick följa med hem och nu är de planterade!

Den var för övrigt årets perenn 2015



söndag 12 augusti 2018

En weekend i Umeå


Vi har haft en härlig weekend i Umeå hos dottern Fanny.




Vi har hunnit med lite av varje.
Hon bor nära universitetet så vi satte oss vid lilla dammen där och skålade i Prosecco.
En försenad födelsedagsskål på hennes födelsedag som var förra veckan.

Vi åt lördagsmiddagen på Köksbaren.
En fantastisk matupplevelse vill jag lova!
Dom verkar kunna det här med mat i Umeå. En åttarätters meny med tillhörande vinpaket och vi blev serverade den ena kulinariska rätten efter den andra.
Vi åt i flera timmar! Jag kan verkligen rekommendera den restaurangen om ni besöker Umeå!
Tio av tio stjärnor om jag får bedöma!









Om ni är trädgårdsintresserade har jag ett annat tips!
Åk ut till Smultronstället som ligger på väg ut mot Holmsund.
Ungerfär tio minuter från stan.
Vilket ställe!
En plantskola med växter som i huvudsak är anpassade för det norrländska klimatet.
Jättemysigt upplagt!
Små slingrande gångar lagda bland träden och där hittar man växterna indelade i sorter.
Som ni ser på bilden så fanns även växter samlade på ett och samma ställe.
Här och var kunde man hitta i krukor och andra kärl bland buskar och stenar.
Ett café och massor av sittplatser mitt i grönskan.
Gissa om det kliar i fingrarna nu!
Jag tog massor av bilder på sånt jag skulle vilja göra i vår egen trädgård!
Har lust att beställa hem en grävare bums på momangen!! Ha, ha!
Självklart fick några växter följa med hem!
Bla Skogsaster, som är en ny sort för mig. Jag visar en annan dag här på bloggen.



Innan hemfärd i dag köpte vi hämtsushi och satte oss vid älven och åt.
Såå ljuvligt!
Fina Umeå!



På hemvägen är man ju bara tvungen att stanna till vid byggnadsvårdsbutiken i Olofsfors bruk.
Där hittar man ALLTID något bra att köpa!
Den här gången behövde vi tätningslister av lin. Den tjockaste sorten, till dörren.
Vi har ju tätat alla våra fönster med såna snören. Antingen av lin eller ull.
De andas och släpper igenom fukten. Vilket inte "vanliga" i plast (eller vilket material det nu är) gör.

En riktigt rolig helg har vi haft! Som en liten semestertripp nästan.

Nu är det bara att ladda om och ge sig i kast med en ny arbetsvecka!




fredag 10 augusti 2018

Skörda och förvara lök






I år testade jag att odla lök.
Skulle gärna vilja vara självförsörjande på lök - särskilt rödlök som vi använder mycket av.
Men det är inte lätt att få tag i just svensk rödlök i affären under vinterhalvåret.
Oftast kommer den från Nya zeeland eller Egypten.

Odlingen gick ju alldeles utmärkt! Det blev jättefina lökar!
Mycket mildare smak än köpeslöken.
Synd bara att jag inte hade mer plats!

När blasten börjar vika ner sig är den redo för skörd. Man drar då upp dem och låter de ligga och torka ute i solen ett par dagar.



Ni vet väl att man inte ska förvara lök för kallt?
Och absolut inte i plastpåse! Den gillar inte fukten.
Det bästa är att lägga den i papperspåse eller burk och ställa den antingen i rumstemperatur eller på ett svalt ställe.
Jag har mina i plåtburkar i svalskåpet.

Jag hoppas jag har mer plats att odla på nästa år och då siktar jag på både röd-och gul lök i mängder!

Nu ska vi packa ihop lite här och bege oss norrut!
Vi ska spendera helgen i Umeå hos Fanny.
Det ska bli kul att komma bort lite. Vi har ju inte varit någonstans alls på hela sommaren.

Ingenting är planerat utan vi tar dagarna som dom kommer.


Trevlig fredagskväll!!







torsdag 9 augusti 2018

Sensommarnytt


Nu när man är tillbaka på jobbet igen efter semestern och vardagen har börjat lunka på i sin vanliga bana så känns det som att en liten uppdatering av garderoben skulle sitta fint.
Man har ju liksom bott i sommarplaggen hela sommaren.

Jag brukar inte klicka hem speciellt mycket från nätet utan vill helst handla "live", men kolla kan man ju och ibland händer det att jag beställer.
Allt man vill ha finns ju inte i butik heller.

På Åhléns hittade jag de här höstiga plaggen som passar att ha på jobbet.

Capen är praktisk och snygg att dra på över både klänning och blus.

Klänningen tycker jag har en vacker roströd färg som passar nu framöver.

Randigt kan man aldrig få för många plagg av. Snyggt med lite bredare ränder också..

Badrocken är en tjock, noppfri fleecerock. Den tänker jag mig att ha när jag struttar runt efter duschen härhemma. Det är dags att uppdatera min gamla nu.

Väskan BEHÖVER jag inte alls egentligen, men så snygg i finaste skinn och jag hör att den säger att den vill komma och bo hos mig!

Badrock Softie, Medium, Vit | Cape | Klänning | Skjorta Randig, Djuna | Louise Tote Bag |

Om ni är medlemmar på Åhléns eller blir så får ni 20% rabatt på capen, klänningen och blusen med koden mode20
Rabatten får ni på allt från Carin Wester, Soaked in Luxury och Wera

Det fina med Åhléns är att man kan betala med svish!

onsdag 8 augusti 2018

Önska vad du vill till huset


I dag ramlade en fråga in på mail.

"Om du får önska vad som helst till ert hus, vad skulle det vara? "

Egentligen BORDE jag svara -Ny brädfodring på husets ena gavel.
Men fy så trist om jag nu får önska precis vad som helst!

Isället säger jag NYTT BADRUM!

(Bilden är INTE från vårt badrum)

Önskar ett svart/vitt rutigt klinkergolv med golvvärme.
Väggarna vid dusch och badkar vill jag ha klädda med fasat vitt kakel.
Men de målade träväggarna skulle jag nog behålla i resten av rummet.


Självklart ett badkar! Ett i gjutjärn och med lejontassar.

Eller varför inte ett kopparbadkar!! Fint det med!

Inredningen ska gå i den här stilen. Med tillhörande speglar, lampor, kranar och andra smådetaljer.

Naturligtvis måste toaletten vara i samma stuk!


Får jag önska något mera så får det bli en altandörr.
Det har jag ju pratat om förut här på bloggen.


En specialbeställd, hög med spröjs.
Nu måste jag säga som Herr Mandelmann: - Jäkelen vad snyggt det skulle bli!

Men som allra första "önsk" får det bli nya, sköna fåtöljer med tillhörande fotpallar att sitta i framför TV:n!
Gärna blomönstrade Carl Malmsten fåtöljer, men enfärgade sammetsfåtöljer skulle också passa perfekt!

Den lilla rokokosoffgruppen vi har nu är visseligen jättefin, men ska man sitta länge blir det en aningens obekvämt.
Jag vill kunna somna skönt framför TV.n, ha ha!!

Vi får väl se om det kommer någon trollfe och svänger sitt spö här framöver!

Men allra först ska det installeras en ny panna och byggas om i ett rum för ackumulatortankar,
Men hur kul är det på en skala?
Lika trist som att dränera och göra nytt avlopp. Typ!
Kostar en massa, men syns inte.

Trevlig Lill lördag på er!!

tisdag 7 augusti 2018

Godaste grönsakerna - egenodlat

Många har frågat vad jag gör av allt jag odlar.

Äter såklart!!
Numera går man förbi grönsaksdisken när man handlar på affären.
Det är ju bara att gå ut i landet och hämta det man behöver.

Nu äter vi mycket av grönsakerna istället för potatis och pasta. Istället skär vi bitar av lök, morot, gul - och rödbetor, lite grönkål och massor av squash och steker antingen i ugnen eller i stekpanna. Lite salt,peppar och färska örtkryddor.
Passar till allt kött, fisk och fågel.
Går givetvis att äta som det är också.




I går gjorde jag en gratäng.
Hackad rödlök i botten av en ugnsform. Fyllde på med bitar av rödbeta, gulbeta, morot och squash.
Blandade grädde, salt,peppar, pressad vitlöksklyfta och riven Västerbottensost och hällde över.
Gräddade i 200 grader tills grönsakerna var mjuka.
På slutet la jag på några goda, kryddade korvar i bitar.
Serveras med ett gott bröd.
Fräscht, jättegott och himla enkelt!

Det är så sanslöst gott med egenodlade grönsaker.
Det går inte att jämföra med motsvarande köpt i affären. Inte ens om man köper ekologiska nyskördade.
Inte på långa vägar samma smak!

Man blir helt klart sugen på att utöka sina odlingar. Skulle lätt kunna ha dubbelt så mycket yta att odla på!
Hm, kanske man ska ta och gräva ur gräsmattan mera? Göra lika många odlingsbänkar parallellt med dom jag har!
Hur svårt kan det va? Liksom!
Tål att tänka på i allafall.