Inlägg

Nittonde december och inte en helt perfekt paketinslagning

Bild
Jag är helt klart imponerad av de som slår in sina julklappar såå vackert! Hittar konton på Instagram med de allra vackraste paketen. Klappar som matchar med papper, snören och etiketter. Perfekt form och storlek på alla. De ser till och med ut att matcha inredningen i huset! Noga genomtänkt och stilfullt! Klart man blir avundsjuk! Hur ser mina paket ut då? Ja inte ligger det någon färgmatchande hög under julgranen inte. Inte är dom i perfekt storlek och form heller. Jag kan börja hela alltet med det där fina papperet och snöret, men så kommer ett ASSTORT paket som det behövs typ en hel rulle papper till. Inte slösar jag något dyrpapper då inte! Det finns paket som har konstig form. Hur sjutton slår man in dom snyggt? När dom redan ligger i en stor låda. Inte försöker jag då hitta en ännu större låda bara för att det ska bli perfekt fyrkantigt! Nä då blir det till att klippa och fixa med bitar här och där. Skitfult blir det. Jag brukar passa på att slå in klappa

Artonde december och ett absolut måste på julen

Bild
Det finns en sak som jag bara måste ha på julen. Knäck! Jag som aldrig äter godis annars. Tycker inte om! Förutom mörk choklad då. Fanny tycker precis som jag. Vi brukar skoja och säga att vi ska göra knäcken i bullformar! I kväll har jag kokat julens knäck. Undra om det är någon kvar till julafton? Såhär gör jag min knäck: Jag använder en stekgryta av gjutjärn. Häller i 2 dl ljus sirap, 2 dl socker och 2 dl vispgrädde , Norrmejeriers såklart!  ( Å nu blev det smygreklam ) Sen är det bara att koka sakta och röra om då och då. Det brukar ta en BRA stund. Under tiden hackar man 0,75 dl skållad mandel. Ett tränat öga ser på konsistensen när massan är färdig. Andra ögon tar en termometer och mäter ca 122 - 125 grader. Då rör man i mandeln. Under koktiden har man även ställt upp knäckformarna på en plåt. Jag har plåten nära grytan som får stå kvar på värmen medan jag klickar smeten i formarna. Går bäst med två teskedar. Det är lite pilligt att få smet

Sjuttonde december och julpyntning

Bild
Var så seg i går. Trött och sliten. På något vis blev ändå huset städat och julgranden klädd. Resten av julpyntet åkte fram också. Med många koppar kaffe och apelsiner däremellan. Så trevligt att bli bortbjudna på middag. Trevliga människor, mycket prat och skratt. Magiskt att susa hem på sparken i den kalla, stjärnklara natten. Önskar att jag hade haft med mig kameran, men som vanligt låg den hemma. En dag med sol och kyla blir det även idag. Vill åka skidor i det fina spåret som vi ser från vårt fönster. Men en förkylning sätter stopp för det och så det kalla vädret naturligtvis. Men en tur ut i friska luften skadar ändå inte. En sväng med kameran kanske? Tacksamt att fota vackra vinterbilder!

Femtonde december och hyacintdoft

Bild
Ingen jul utan hyacinter. I alla färger och olika planteringar. I burkar, krukor, vaser och genomskinliga vattenglas. Det sägs ju att inget minne är så starkt som doftminnet. När jag känner doften av hyacint sveps jag genast tillbaka 45-50 år! Till min farmors hall. Där på ett litet bord stod det en hyacint till jul. Här har vi redan avverkat ett gäng utblommade hyacinter och nu är nya på G. Jag sparar aldrig lökarna. Vart ska man ha dom liksom? Först nu under vintern och sedan under sommaren. Finns det någon som lyckats få dom att blomma om? Jag vet inte om jag vill ha hyacinter i rabatterna eller krukor ute på sommaren. Känns lite fel på något sätt. Hyacinter kan gott få vara just julblommor. I allafall för min del. Så skönt med fredagskväll! Nu blir det en kort prommis för att rensa huvudet och tanka frisk luft och ny energi! Ha en trevlig fredagskväll ni också!

Fjortonde december och nejlikclementiner

Bild
Ett av de få julpyssel jag brukar göra är nejlikapelsiner. Ni vet, stoppa hela nejlikor i en apelsin och knyta röda band om. Juldoft!! Blev sugen på att göra såna idag, men hade varken apelsiner eller röda band hemma. Man tager vad man haver... Det går lika bra med clementiner och röd/vitt snöre. Det är lite olika hur jag brukar ha dom framme. I bland hängande i röda band. I fönstret, i dörröppningar eller taket. I bland liggande i skålar eller i julgrupper. Doft sprider dom vilketsom. När de torkat är det bara att göra nya! I mina gömmor hittade jag två fina. rödmönstrade tygtycken (från Indiska) Har inte använt dom på femton-tjugo år, men har inte velat kasta dom. De har funkat både som sängöverkast och dukar. Funderar nu på att hänga upp dom som gardiner i matrummet. Är inte helt säker på om de verkligen kommer att passa in så bra, men testa kan man ju alltid göra! Så nu åker symaskinen fram! Huuuu.....

Trettonde december och luciadagen

Bild
Har ni lussevakat i natt då? Lussevakan är en mycket äldre tradition än själva lucian. Före 1753 hade vi en annan kalender och då var luciadagen årets längsta natt. Man trodde att det var en farlig natt med övernaturliga makter och att djuren kunde tala. Man vågade helt enkelt inte lägga sig! När vi sedan fick vår nuvarande kalender och vintersolståndet flyttades fram till den 20 -22 dec så levde ändå föreställningen om den långa lucianatten kvar. Dagens lucia har sit ursprung så sent som 1928 då det var en lucia som kröntes på Skansen. Resten vet vi ju. Nu håller luciatraditionen på att försvinna alltmer, men lite synd tycker jag det är. Visst är det vackert och stämningsfullt med lucia, tärnor och stjärngossar som sjunger och sprider ljus i vintermörkret. Vi behöver allt ljus vi kan få den här mörka tiden. Människor har nog firat ljusets återkomst vid den här tidpunkten i tusentals år. Människor som levde  med och i naturen än vad vi någonsin gör. Då var det s

Tolfte december. Smågranar och halmsaker

Bild
I kväll fick den lilla granen komma in till hallen på övervåningen. Tycker det är så fint med det grangröna mot timmerväggen. Klädd med små halmbockar och foten är av gjutjärn. På en gammal stol i den pyttepyttelilla hallen står ett Höganäskrus med granris och små silverkulor. Jag kommer att byta ut granriset mot enris eller tallris när jag får tillfälle att komma ut och plocka i dagsljus och rustad med långskaftade stövlar! Jag tycker om halmbockar och så den här halmgrisen! Söt va? Under julgranen har vi alltid haft minst två stora julbockar. Jag skulle vilja lära mig att göra halmbockar.Skulle vara jättekul! Problemet är att få tag i bra halm. Halmen vi köpte till gården var visserligen väldigt gul och fin, men stråna alldeles för korta. Jag har för mig att det ska vara råghalm till halmslöjd och det måste givetvis vara en långstråig sort. Kanske man ska börja odla?! Ingen annan stjärna ger så mysigt sken som halmstjärnan. Femtonde året på rad