Inlägg

Visar inlägg från april, 2014

Jobbat med Mu i eftermiddag

Bild
På onsdagar slutar jag jobbet lite tidigare. Fick förfrågan om jag kunde ta eftermiddagspasset på Åsäng Mjölkgård idag.  Hann hem och fika lite först innan. Fastän det känns lite tungt att byta om och ge sig iväg på ännu ett jobb så är det roligt när man väl är där. " Mina" kossor! Jag ser dom faktiskt som mina... ALLA kor där har jag avlat fram. Bestämt vilken tjur som mamman ska semineras med, för att avkomman ska bli så bra och stark ko som möjligt. Sen väntat och väntat i nio månader tills kalven föds och naturligtvis blivit glad när det blivit en kvigkalv.  Denna lilla kalv har man försökt ge en så bra start i livet som möjligt. Matat med mjölk i två månader och sen hållit koll att tillväxtkurvan varit bra under kvigperioden. En sommar medans hon varit kviga har hon åkt på djurvagnen till Fällsvik på sommarbete. Stora beten med mycket gräs och möjlighet att vada i havet! Sedan hem igen på hösten och då är det dags att seminera henne. Valt en lämplig tjur och så vänta

Vad händer här då?

Bild
En byggställning på huset! Nordingrå Bygg har satt upp den. Väggen ska målas och en altan ska byggas utmed hela långsidan. En del virke ska bytas ut, det ska skrapas tvättas och målas innan de bygger altanen. Vi behöver alltså inte fundera på vad vi ska göra kvällar och helger framöver. Huset vill vi behålla vitt, men inte kritvitt. Vi har beställt hem färgprover från Ottossons färg. Äkta linoljefärg såklart! Frågan är om vi ska ha kittvit eller gräddvit? Fönsterbågarna är kritvita. Ska man ha en annan färg på fönsterfoder och knutar? Vi har mycket att fundera på nu.

Klart!

Bild
Jag gjorde klart i rummet i går eftermiddag. Tänk att detta sunkiga rum kunde bli så förvandlat med relativt små medel.Eftersom detta kommer att göras om till ett badrum någongång i framtiden vill man inte spendera alltför mycket pengar på det nu. Det blev en ny tapeter, målat golv och lite nya golv och taklister. Köpte ett linnetyg som sattes upp under bordet för att dölja sopsorteringen. Lite mer krokar och småsaker ska köpas till ,men det får vänta till sommarens auktioner och loppisar! Före och efter bilder.....

Kalas i bystugan

Bild
I gårkväll var vi på knytkalas i byastugan. Den ligger på gångavstånd från oss och där anordnas olika aktiviteter ett par gånger om året. Vi hade jättetrevligt! Mycket god mat och god samvaro med byborna. Byaföreningen har varit i gång sedan tjugotalet! De driver bla bastun som ligger vid ån nedanför byastugan. Där kan man basta varje lördag. Toppstugan uppe på Gälingsberget har föreningen också byggt. I dag har jag pysslat i "rummet". Snart klart nu!                                           Byastugan med dansbanan

Långhelg!!!

Bild
Nu är det helg igen! Det ska bli så skönt att vara ledig fyra dagar och inte ha någonting alls planerat. Jag har en massa roliga saker att ta itu med. Bla ska rummet jag tapetserat äntligen bli inflyttningsklart! I går kväll pyntade jag huset till påsk. Björkris med fjädrar, påskliljor och mina tuppar! För mig är påsken en högtid som säjer att nu är det vår. Jag gillar påskens färger och att pynta med påskliljor,penseér,tussilago och sippor. Solen lyser starkare och varmare och SNART är våren här på riktigt! Att det dessutom ska bli riktigt varmt framåt lördan gör inte saken sämre.

Nu är jag tillbaka

Bild
Vi har haft en härlig weekend igen! Direkt efter jobbet i fredags packade vi bilen och drog iväg till Jämtland. Närmare bestämt Hoverberg, där våra goda vänner har ett hus. Vi har åkt skidor på fjället i Storhogna. Ätit god mat på restaurang i Glen.Varit på bio i byn och såklart slappat och mått gott! En liten shoppingrunda i Östersund hann vi också med på hemvägen. Vardag i morgon och nya friska tag på jobbet! Restaurangen i Glen är med i White Guide och serverar mat med betoning på det samiska. Råvarorna är  lokala och det var mycket gott!  Till förrätt valde jag: Blodplättar av renblod, med en sås av souvas & messmör,samt en kompott av  fjällbjörksskott, hjortron och lingon. Varmrätten var Reninnanlår serverat på ett surdegsbröd, småbladig sallad och en ostcréme på Granjonost från Klövsjö, blåbärschutney och havtorn. Väldigt udda och ovanlig mat man inte äter dagligdags precis.

Bara ko prat idag

Bild
Igår var Micke från avelsföreningen på gården och bedömde första- och tredjekalvare. En femtekalvare också. Jag hade gärna varit med, men jobbade ju... Resultatet blev helt klart godkänt! Gänget förstakalvare hade ett snitt på 83 i helhet. Resten snittade 87,5! SRB kon hade 88! Naaajs!!! Kon Magda fick sin plakett och diplom för att hon blev bedömd som Excellent (för andra gången) i höstas. Det är så kul med avelsarbetet när man ser att det går framåt. Sakta men säkert. Nu är det Paulina som tagit över det mesta, men självklart tycker jag det är kul att "hänga med". När jag kom hem låg det ett litet, tungt brev i postlådan. Adresserat till oss båda. Vad spännande! Det är ju så sällan man får brev nuförtiden. Det var en bronsplakett från mejeriet! För prickfri mjölk i en massa år (har inte tagit reda på hur många år det är ännu) Skoj!

Långpromenad

Bild
I dag gick vi en långpromenad här i byn och vi hittade ännu ett nytt ställe. Abborrudden vid Sällsjön. Vid stranden låg några sommarstugor. Fint ställe! På tillbakavägen gick vi genom "Bullerbyn", det påminner lite om det eftersom de gamla fina husen ligger samlade vid byvägen. En damm och en bastu ligger efter vägen också. Säker jättefint på sommaren!   

Vårarbete

Bild
I vanliga fall brukar jag inte kratta löv på våren.Tar bort det värsta på hösten bara. Där vi bodde förut låg snön kvar på gräsmattan i princip den började bli grön, så det kändes fullständigt slöseri med tid att kratta. Inbillade mig att löven var bra näring till gräs och maskar. Men i år... är gräsmattan bar sen länge och det kommer säkert att dröja tills gräset börjar växa på riktigt. Eftersom det är många björkar och en del buskar på gården ser det väldigt skräpigt ut med alla löv. Massor av kvistar har blåst ner också efter alla stormar som varit i vinter. Hela dan har jag krattat. Passade på en vindstilla dag. Eldade löven allteftersom, så nu blev det en dusch och kläderna stoppade i tvättmaskin. Helt inpyrd! Känns skönt att ha det gjort och det blev så fint!

Fredag

I tanken fanns idag att kanske jag skulle kunna gå lite tidigare från jobbet och sen göra ett pass på gymmet. Sen handla lite gott till ikväll, köpa hem en tulpanbukett och göra en fredagsstädning innan middan. Det blev inte alls så... Jobbade nästan full tid.  Gymmade en halvtimma och skyndade bort till Åsäng Gård för att skjutsa dom till en fest i Härnösand. Dom hade ju klövverkaren där idag, så det fattade ju vem som helst att dom inte skulle vara klara i tid ;) Man har ju varit med förut.... Dessutom saknade jag deras glada Kajsa hund när jag kom dit. Hon var nämligen borta! Jag åkte runt i byn och ropade på henne men ingen hund! Tills en tjej i grannbyn ringde och sa att hon sett henne där. Jag for dit med bilen och fann henne vid ett skogsbryn. Oj, vad hon skämdes! Sen blev det en tur till Härnösand och när jag kom hem hade K gjort en god lasagne till middag! Nu är man mätt och firar fredagkvällen med ett glas rött vin. Har ingen bild att bjuda på i dag tyvärr.

"Kändisar" på mjölkpaketen

Bild
Norrmejerier har sina leverantörer tryckta på mjölkpaketen just nu. Paulina finns på mellanmjölken,likaså Charlie. (min dotter med sambo) Där berättar dom kort om sig själva och sin gård. Paulina finns även på en film på norrmejeriers hemsida. Den kan ni se här http://www.norrmejerier.se/mjolkbonder/delagare/paulina-westerlund   Jag tycker det är bra att mejeriet synliggör sina leverantörer som får berätta hur viktigt det är välja norrländsk mjölk. Vill man fortsätta ha öppna landskap och en levande landsbygd spelar det väldigt stor roll att man väljer mat som är producerad här.

Mera Uppsala

Bild
Nu har vi landat i vardan hemma i Träsk igen. Jag har haft lite strul med datorsladden så datorn har varit urladdad, därför har det inte blivit något skrivet här. Vi hade verkligen en toppenhelg! På lördan fortsatte det otroligt fina vädret och vi strosade runt på stan då med. Det blev en hel del shopping med nya skor och kläder. Vi drog oss upp till domkyrkan och besökte även Gustavianum, som är Uppsala universitets museum. Där fanns en massa föremål ända från grundandet 1477. På kvällen var vi på vinprovning! Vi provade fyra olika viner och ostar. Tänk vilken skillnad i smak det blir om man har rätt vin till osten. Likaså vad fel det kan bli! Helgen avslutades med en busstur till Knutby där vi hälsade på bekanta. (nej dom tillhör inte "sekten") Här hemma har jag avslutat målningen i rummet och nu ska vi köpa tak och golvlister. Har tänkt det ska vara klart till påskhelgen.