Inlägg

Visar inlägg från januari, 2020

Inställt på grund av snö

Bild
Det var ett tag sedan jag kikade in här. Anledningen är att jag helt enkelt inte haft någonting att blogga om.

Jag vill ju huvudsakligen blogga om mina utflykter och trädgården, men det har inte varit vare sig det ena eller andra av det .
Nu har det kommit snö! Det vräkte ner i går och i dag övergick det i regn. Slaskiga spåriga vägar till och från jobbet. Tur att man inte fastnade någonstans!
Egentligen skulle jag ha varit på väg upp till Borgafjäll just nu. Några dagars vistelse där tillsammans med kollegorna på mitt ena jobb (kontoret) Dom ska åka skoter för hela slanten. Jag såg min chans att få åka längdskidor! Hur mycket som helst! Dra i väg på långa turer i fina spår på fjället! Lycka!!
Jag har kollat SMHI appen hundra gånger om dagen i en veckas tid. Varenda gång jag kollat visar vädret på SNÖ, SNÖ ,SNÖ och blåst på det! Inte roligt alls att vara i fjällen när det är dåligt väder. SÅ entusiastisk är jag inte att jag är ute och stretar i snöbus på igensnöade spår! Och att åka …

För inte så längesedan....

Bild
Minns ni? Vintern 2017. Den 18 februari såg det ut så här. Ingen snö och blankis på sjön. Det var då vi hade Sparkarracet!
Det var lite snö i januari som töade bort, men bara någon vecka efter vårt race kom snön! Jag tycks minnas att jag åkte ganska mycket skidor den vintern.
Så håll ut alla ni som väntar på snön. Den kommer nog!

Trist, men nödvändigt

Bild
I dag har vi uppvaktat lilla Vera. Vi blev bjudna på hembakta goda semlor. Årets första för min del.

Sedan var det bara att krypa i arbetskläderna och ta ett stortag med att städa ur "gammlon". Det är trots allt vår gård fortfarande och vi är skyldiga till en hel del av bråten därinne.
Gaah! Så mycket bråte det kan samlas med tiden!  Fastän den är urstädad ett antal gånger under årens lopp så samlas det fort saker där. Grejer man inte riktigt vill kasta utan man tror att de kan komma till användning senare. Men så blir det aldrig. Det samlas bara på hög och blir mer och mer.
Nu ligger det sorterat i högar ute på gården  för att fraktas bort till tippen.
Det enda jag tyckte var värt att behålla var en gammal tolvslåstol och en kotavla! K hade däremot några "maskiner och manicker" han vill ta rätt på.


Självklart var barnen med och hjälpte till. Lilla P var flitig med sin traktor att lasta och köra bort skräp.

Logen ska nämligen rivas! Den har gjort sitt. Det är kosts…

Jungfruskär, Höga Kusten

Bild
Ett av våra favoritställen när vi är ute med båten är Jungfruskäret i Norafjärden. Eller rättare sagt udden på fastlandet bakom själva skäret.
Eftersom det inte är någon snö och man kan gå vart som helst nu tänkte vi att vi skulle försöka hitta dit landvägen.
Vi ställde bilen i Lövvik och gick en grusväg tills den tog slut vid några sommarstugor och så harvade vi i väg genom skogen tills vi kom fram på udden.


Lilla ön rakt fram är Jungfruskäret

Grusvägar som inte används och inte sandas blir glashala, så att ha med sig broddar är det måste om man inte vill krypa fram.
Soligt och fint var det när vi åkte hemifrån, men naturligtvis blev det mulet innan vi var framme. Men med plusgrader på termometern och ingen blåst alls så var det väldigt skönt ute ändå. Men solen gör att det blir ljusare och finare foton förstås.
I somras när vi låg här med båten en natt var det en av sommarens varmaste kvällar. Vi satt på de varma klipporna och drack Prosecco i solnedgången och så badade vi i det var…

På äventyr i fullmånens sken

Bild
Vilken fullmåne vi har just nu! När det är fullmåne och klart väder den här årstiden så brukar det oftast vara svinkallt också. Men inte nu!
Varför inte passa på att göra någonting skoj då i månens sken!Vi packade ner ved, korv och dryck och åkte till Gården. Där tog vi med oss barnbarnen ut. Vi knallade iväg en kort bit på kvigbetet och satte oss uppe vid skogskanten, där vi gjorde upp en eld och grillade korv! Så fantastiskt att vara ute på kvällen och inte ens behöva en lampa! Månen lyste upp hur bra som helst. Om det har varit mer snö så skulle det vara ännu ljusare eftersom månljuset reflekteras mot snön.
Men hu så isigt och hårt det är! Vi "tappade" ketchupflaskan och den åkte nerför lägdan med en väldig fart! Lilla P fick springa fort, fort innan han fick fatt den.
Alla som körde förbi nere på vägen saktade ner. Dom undrade väl vad det var för eld som brann däruppe!
När korven var uppäten så släckte vi elden och gick hem igen. Ett äventyr rikare. Tänk vad lite som b…

Dit det bär dit bär det

Bild
Snöfattiga, regniga vintrar. Jo tjena. För två år sen ...har ni glömt?

Då såg det ut på detta viset! Och mer kom det....

En natt vräkte det ner kopiösa mängder av snö. Altanen som var nyskottad fick snö som nådde över räcket!


Ingen av oss tog sig till jobbet.  När vi hade grävt fram bilarna tog vi oss inte ut till vägen och på vägen gick det inte att komma fram eftersom det inte var plogat.Man gjorde inte annat än skottade den här vintern. Varje dag känns det som och speciellt den stora altanen.  Länge låg den kvar också, men vips försvann allt ungefär samma tid som snön normalt brukar försvinna.
Extremväder kommer vi ju att få vänja oss vid.  Sommaren därefter blev den varmaste på evigheter och skogarna brann upp.
Vad gör DU för klimatet?  Jag tycker inte man bara ska skyffla över allt på att beslutsfattare och andra ska göra något. Om var och en gör det man kan så kommer det att göra massor i slutändan. Jag försöker i allafall göra så gott jag kan. Bla har jag slutat flyga.Visst t…

Nu är det slut...på den långa helgen

Bild
Även fast jag jobbade två dagar förra veckan så känns det som jag har varit ledig jättelänge. Den längsta julledigheten på många, många år.
Tråkigt att snön försvann och det blev is istället. Annars har det kunnat bli roliga dagar i pulkabacken med barnbarnen.
Men det är heller inte helt fel att sitta i växt/lusthuset och dricka varm choklad och gå loss på resterna av julkakorna. Ett litet äventyr i sig för små barn.
Ett tredje litet barnbarn har vi också fått! På trettondagsaftonen föddes lilla Vera. Vi har redan fått träffa henne och storasyskonen är väldigt stolta över sin lillasyster.
Nu väntar vi på snön som självklart kommer att komma. Det är ju trots allt bara början av vintern än och än kan det komma så pass mycket att vi till och med kan kalla det en snörik vinter.Julklapp åt mig själv

Bild
Jag brukar ofta köpa en julklapp åt mig själv. Inte precis så att jag slår in och öppnar på julafton, men det är en present som jag ger till mig själv vid juletid.
Det brukar vara någonting jag funderat på ett tag att skaffa. Någonting vettigt och hållbart och som jag kommer att ha bra användning av.
Förra året blev det ett par snöskor. Denna jul blev det ett fårskinn.

Jag åkte till Annika på Mjösjö Fårgård och valde mitt skinn där. Vad bra det känns att gynna en lokal entreprenör samtidigt som skinnet jag köpte kommer från ett får som betat sly och gräs i Nordingrå, Högakusten och hållit landskapet och  ängsmarkerna öppna. Dessutom har köttet tagits tillvara.
Det svåraste var att välja ett skinn. Det fanns ju så många att välja på. Men det blev ett brunt som hade lite vita strån insprängda. Ser nästan ut som det är spillt lite vit målarfärg. Roligt med lite speciella tecken.
Nu kommer skinnet garanterat att följa med på alla utflykter och ligga på sparksitsen i vinter. Så mycket skö…

Jag har tänkt på en sak.....

Bild
Nu känns det som om det är dags att ta ner adventsstjärnorna. De har liksom gjort sitt på något vis. Här brukar dom ändå få hänga med tills alla andra julsaker tas bort och det brukar vara efter trettonhelgen. Någon dag man har tid och ork.
Jag har aldrig fått någon riktig kläm på hur det förhåller sig med adventsstjärnan egentligen. Den hängs ju upp till första advent och sen är det nog lite olika hur länge den får sitta uppe. När jag var liten tycks jag minnas att den åkte ner till jul redan. När man tog in granen.
Men hallå! Var det inte på juldagen som den "riktiga" Betlehemsstjärnan tändes?? Och de tre vise männen kom fram på trettondagen! Ska det vara rätt och riktigt så ska man HÄNGA UPP den på juldagen och ta ner den på trettondagen. Eller? Vad är det för race vi kör med att hänga upp den så tidigt? Syftar man på samma stjärna? Eller kan vi inte hålla oss och vänta till jul?
Någon klok människa som vet?

Nyårsafton på Rödhällorna

Bild
Årets sista utflykt!

I den bleka decembersolen lyste RÖDHÄLLORNA rödare än någonsin.
Trots blåsväder så var det alldeles lugnt här.  Så härligt att sitta på de släta hällorna på ett fårskinn med en kopp kaffe i näven och kisa mot solen och höra klucket från vattnet.
Årets sista solnedgång. (tyvärr inga bra bilder....)
Nu skriver vi 2020 och jag hoppas på ett år med många spännande utflykter och upptäcka många nya platser. Självklart kommer jag att dela med mig här på bloggen!
GOTT NYTT 2020!