Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2016

Gamla tapeter

Bild
Alla tapeter vi har satt upp i huset kommer från Duro och Boråstapeter. Ur deras "gammalsvenska" kollektioner. Vi har valt tapeter som stilmässigt passar huset. Innan satt här alla möjliga varianter. Översta lagren typ 80 - 90 tal.Under dessa äldre tapeter. Tyvärr har jag ingen aning om från vilka år dessa tapeter är i från. Jag har sparat en liten tapetbit från alla lager vi hittade och gjort tavlor.

Liten hjälpreda

Bild
Våra barn har alltid fått vara med i det mesta vi gör. Som bondebarn har man oftast inget val när både mamma och pappa jobbar i jordbruket. De har hängt med på det mesta. Åkt i traktorn timme in och timme ut. Varit med i ladugården och alla dess sysslor. I bland har de tyckt det varit kul och ibland inte. Barn dör inte av att ha lite tråkigt i bland!     Naturligtvis har man sett till att det varit helt säkert för dom. Det finns ju många faror också på en bondgård. De har också fått små uppgifter att jobba med. Har gjort saker de klarat av och fått känna sig behövda. I gengäld har det blivit självständiga barn som inte räds för att "ta i"och kunnat ta ansvar och fått vårt förtroende att de klarar saker och ting. Verkligen inte curlade på något vis! Inga undantag för barnbarnet! Lilla P har varit här i dag. Vi skulle höstfixa lite ute och självklart får den lille hänga med. Åka med morfar i baklastaren och flytta stora stenar. Hjälpa till med att dra bort ris och h

Bästa rabattulpanen

Bild
Nu har jag satt tulpanlökar i den nya planteringen med barr/och marktäckande växter. Kan ju vara kul med en färgklick där till våren! De bästa tulpanerna att ha i rabatt och som återkommer år efter år och dessutom förökar sig är de låga botaniska tulpanerna Praestans Fusilier. De är knallröda och har flera stjälkar på varje. Är ganska lågväxta. Men som sagt, lättskötta och roligt att de återkommer varje år.

Olofsfors bruk

Bild
När vi åkte hem från Umeå i går stannade vi till vid Olofsfors bruk, som ligger strax söder om Nordmaling. Anledningen var att vi skulle besöka en byggnadsvårdsbutik som finns där. Turligt nog har dom öppet på söndagar. Vi behövde en sladd till kristallkronan som hänger i sovrummet. Vill ha en tvinnad, vit textilsladd istället för en vanlig,tråkig plastsladd. Lyckan var gjord när det fanns! En burk spissvärta fick också slinka med i påsen. Sen var det köpstopp! Lätt att bränna pengar i en sån butik.... Vi hade mer tur. Café Anno hade också öppet! Annars är det bara ett sommarcafé. Men just i dag var allt öppet för det var någon slags kulturdag där. En kopp kaffe med godkaka satt fint! Jag kan rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi någon gång. Det finns så fina byggnader där att kika på. Sommartid tror jag de har guidningar och utställningar också. Nu ska den bara monteras, så har vi ljust i kronan!

En mysig hösthelg i Umeå

Bild
Fanny läser på universitetet i Umeå. Hon vill inte ha sin bil stående däruppe i vinter, så i går åkte vi upp för att hämta den. Såklart hade vi med oss en massa grejor med oss dit också. Nu passade vi på att ta oss en weekend i Umeå. Övernattade på hotell, shoppade på stan och var ut och åt på kvällen. Sånt ska man göra lite oftare tycker jag! Ett litet avbrott från vardagen skadar inte... Gott åt vi på Invito Kvällen var lite regnig och kulen. Exta mysigt att kliva in på ett fullsatt Bishop Arms och ta en god öl .

Tjingeling i sena fredagskvällen

Bild
Kikar in här som hastigast. Har svarat på några mail. Jag hade egentligen en ledig fredag i dag men jobbat extra. Det är ont om vikarier i vår bransch, så det blir ofta att vi får jobba över- och extra. Men det är nog likadant i andra yrken också. Konstigt kan man tycka. Några arbetslösa verkar inte finnas i verkligheten!? Helgstädningen är gjord och vinterdäcken sitter på bilen! Kunde plocka mig en helgbukett ute i naturen även denna vecka. Roligheter blir det i morgon! Höres om det senare! Trevlig helg! Hittade en bild som är tagen för precis ett år sedan.Vår älskade Ella badande i Ångermanälven.

På tok för sent för plantering?

Bild
I går tog jag upp morötter och rödbetor från pallkragarna och städade bort allt annat. Palsternackorna får stå kvar lite till. Jag trodde inte det skulle bli några palsternackor överhuvudtaget. I somras blev bladen fläckvis bruna och jag har knappt ids vattna dom. Döm till min förvåning när jag drog upp en stor, fin rot! Jag har en pallkrage med några jordgubbsplantor och där var en väldans oreda med revor som totalt tagit överhand. De små revplantorna hade rotat sig bra, så jag rensade bort dom och satte ner dom i de tomma pallkragarna. Täckte över alltsammans med ett lager löv. Går det så går det. Förhoppningsvis klarar dom sig och då har jag tredubbelt så många jordgubbsplantor nästa år. Världens godaste bär! Har man egna jordgubbar hemma och känt hur de smakar, köper man aldrig jordgubbar på affären. Det smakar som det inte är samma sorts bär... Mer plantering blev det i går. Av våra grannar som har en jättefin trädgård fick jag lite marktäckande växter. Satte ner dom i d

Nu springer Ella i hundhimlen

Bild
Vila i frid ELLA.  Gunways Midsummer Nights Hermia. Tack för tolv underbara år vi haft med dig!!  Saknaden är stor...  

En lördag med lite trädgårdsfix

Bild
På den andra sidan av farstukvisten har det bara varit en ogräsbevuxen lerhög. I går gjorde vi ett stortag med detta för att få det klart innan det fryser. Vi grävde bort allt ogräs och plockade ur alla stenar. Brädorna , i olika bredder har jag målat med varmgrå linoljefärg och de sattes som en sarg runtom. Penslade på rå linolja i ändträt och satte en vindduk där jorden ligger emot. En list ska också dit för att täcka ändträt.på ovansidan. Sedan åkte K i väg och köpte matjord som hälldes på. Nu har jag planterat tre thujor och en kryptall. Det ser ju fruktansvärt fnuttigt ut, men om ett par år kommer dom ändå att stå för tätt. Så brukar det oftast bli.. Lite marktäckande växter ska också planteras och eventuellt också tulpanlökar. Sedan blir det nog täckbark emellan också. Men det får vänta till våren.

Ledig fredag!

Bild
Den här fredagen har jag haft ledigt. Jag är ju det varannan vecka numera. Började dagen med att åka till Åsäng och hjälpa dom att röja ut och städa på övervåningen. Blev bjuden på gott fika med nybakad kaka! Timmarna gick och vips var vi en bra bit in på eftermiddagen. Jag som hade planerat en massa annat också... Men det är ju två lediga dagar kvar i helgen så jag hinner nog med det också Det blev en tur upp på Gälingen när jag kom hem. Joggade upp på stumma ben. Begrundade den vackra utsikten, skrev i gästboken och promenerade tillbaka. Lite sick-sack utanför stigen för att leta trattkantareller. Hittade en halv kasse. Dom är inte lätta att få syn på precis. Speciellt nu när det ligger en massa bruna löv överallt på marken. Nu ska jag ställa mig i köket och sno i hop en förhoppningsvis god middag. Trevlig helg önskar jag er alla som kikar in här! Vår fina by sedd från Gälingen Trattisar på tork

Vemod

Bild
Skyndade hem från jobbet i dag för att hinna pyssla lite ute innan solen går ner. Då blir det tvärt så mycket kallare. Just nu känns ett par plusgrader som outhärdligt kallt!! Men om dagarna, när solen skiner är det fortfarande rätt skönt. Jag slutade tidigt i går och då satte jag mig i trädgårdssoffan med en kaffekopp. I bara linne! Satt och gonade i solvärmen minst en timme. I dag rök luktärterna! Så vemodigt att ta bort. Jag har plockat in blommor till alldeles nyss. Vi hade en rejäl frostnatt i förrgår, så nu är det adjöss med dom. Krattat lite löv och lagt i komposten hanns också med. För att blanda upp med allt det gröna i den. Jag brukar inte vara så noga med krattningen på hösten. Maskarna ska ju också ha nåt. Jag antar att detta är den sista egenplockade helgbuketten för i år.

En tur till "Härnta".Tvålköp och Häggby Gård

Bild
I dag blev det en snabbtur till Härnösand. K skulle klippa sig och köpa joggingskor. Jag passade på att köpa en ny tvål. Vi använder bara vanlig hård tvål när vi duschar. Brukar köpa en lite dyrare och lyxigare variant. Det finns flera anledningar - en är att man inte blir lika torr i huden som av "flasktvål"( och då har jag provat många sorter, både billiga och dyra) Dessutom är en tvål jättedryg! Räcker flera månader även om man duschar varje dag. En annan bra anledning är att inte behöva betala onödiga pengar för en massa vatten, som är den huvudsakliga ingrediensen i flytande tvål. Hur många flaskor köper man på ett par månader? Dom pengarna kan man ju lägga på något annat i stället. Varför inte en god parfym? Man kan ju känna sig lite klimatsmart på kuppen också genom att minska sopberget och transporter. Årets sista sittning utomhus på café? I alla fall kunde vi sitta ute på Rutiga Duken. Trots blåst så var det lä just där. Sedan gjorde vi en tur till H