Inlägg

Visar inlägg från mars, 2020

Några sköna lediga dagar

Bild
Fjällresan inställd, men då har vi "semestrat" här hemma i stället. Och det gick ju precis lika bra!
Långa sovmornar och goda frukostar. I stället för skidåkning på fjällsidor så blev det en promenad upp på byns höga berg "Gälingen".

Vi gick skoterleden upp, men fick vända om och hämta broddarna eftersom det såg ut så här i början. Rena isgatan!
Ju högre upp vi kom desto vintrigare blev det.


Det blåste snålt vid grillen så vi grillade korven inne i stugan. Gjorde wraps och satte oss i solen på läsidan. Vi kunde i alla fall låtsas att vi var i fjällen.

Gälingen är runt 300 m öh. Härifrån ser man vida omkring. Många höga berg runt omkring och så havet i söder. Där nere ligger vår by.

Kontrasterna är stora mellan "överst" och "nederst" i byn just nu. Ingen snö kvar här nere, bara ett istäcke på skuggsidorna.Måndagen bjöd på en stor sol på en klarblå himmel! Hur tur har man inte? Dagen spenderades på favoritplatsen vid älven och det blev åter igen…

Kommer coronan att bli en ögonöppnare?

Bild
Som jag har längtat! Att få åka skidor i fjällen! Susa fram på kalfjället med längdskidorna. Sitta i en solgrop med fika.  Känna känslan som man bara kan känna i fjällen. Dessa storslagna vyer men ack så nyckfulla  väderomslag. Ena minuten snöbus som snabbt som vinden byts till sol från en klarblå himmel.
MEN så kom coronan....
Vi hade bokat hotell i Östersund och biljetter till "Thank you for the music".  Varva skidåkningen med lite kulturella inslag. I tidigt skede ställdes turnén in och då tänkte vi om.
Hyrde en liten privat stuga nära Bydalsfjällen. Helt avskild från folk. Skidåkning ensam allena på fjället. Handla allt man behöver här hemma och dra i väg raka spåret med bilen.
Men...nu har vi avbokat det också. Man ska ju inte åka någonstans överhuvudtaget. Åtminstone inte tvärs över landet till ett annat län. Båda två jobbar ju med folk så viss kontakt med människor har vi ju. Men det är begränsat så.

Fina helgblommor från vår lilla trädgårdshandel i "grannbyn&quo…

Nästan som vanligt i coronatider

Bild
Bor man som vi - mitt ute på landet så blir tillvaron inte så väldigt mycket annorlunda i dessa tider.
Här i byn finns inga folksamlingar, så man kan röra sig hur fritt som helst. Jag brukar ju inte träna på gym eller i grupp med andra så där blir det ju ingen skillnad. Det finns ju milsvitt med natur och frisk luft så det är ju bara att kliva ut genom dörren och gå vart som helst.
Vi försöker att undvika folk så mycket det går. Undantaget är våra jobb förstås. Jag träffar ju en begränsad skara människor på en och samma plats. Sämre är det för K som åker runt på många platser under dagen och kommer i kontakt med folk.
Vi har bestämt oss för att inte träffa barn och barnbarn inomhus, inga andra människor heller. Så långt det är möjligt. Men handla måste man förstås. Vi som har handlat i princip varje dag kommer nu att minimera handlandet till någon gång i veckan och i huvudsak på den lilla lanthandeln där det förmodligen inte kommer så mycket folk utifrån och handlar. Så mycket mer ka…

Längdskidåkning på Hallstaberget i dag

Bild
I dag tog jag en semesterdag för att åka upp till Umeå och hälsa på Fanny och Mikael. Men corona satte stopp för det!
I stället blev det en härlig sovmorgon, läsa bok, hämta frukostägg hos hönsen och ta det riktigt piano. Sedan packade jag väskan och skidorna och drog i väg till Hallstaberget i Sollefteå.
Vilken dag! Vilka spår! Det är helt ofattbart att det kan vara så otroligt bra skidföre där nu. Fem och en halv mil hemifrån.

Spår som en räls!
Det bästa jag någonsin har investerat i är helt klart skinskidorna! Dom går som tåget i alla fören. Man behöver inte valla alls. Inte bry sig. Fatta vad tid man sparar på det! Jag brukar paraffinera glidytorna någon gång emellanåt och det fina i kråksången är att det finns ett snabbt fix för det också. Man duttar på flytande paraffin (eller vad det nu är) och stryker ut. Låter torka 15 minuter innan man borstar med nylonborsten. Det behövs inte ens ett vallaställ! Vallning i min melodi!

Från skidstadion går det många olika slingor i varieran…

Några "bra att ha"prylar på utflykten och träningsrundan

Bild
Det kan var lite besvärligt om man vill åka en skidtur eller springa en sväng och ha med sig vatten, kamera och något extra i klädväg. Att proppa fickorna fulla är ingen bra idé och det får ändå inte plats det man vill ha med sig.


Sedan länge har jag en liten ryggsäck. Lätt och smidig som sitter bra. I den får jag plats med kameran, en extra tröja, täckväst, kamera och annat smått och gott. Man märker knappt att man har den på ryggen. Jag kommer inte i håg vart jag köpte min och det är inte lätt att hitta så små ryggor, men här finns en som skulle passa bra. I den ingår även behållare för vätska.


Jag har olika vätskebälten beroende på vad jag ska göra. När jag åker skidor har jag ett isolerat bälte så det går att ha ljummen dryck med sig. Lätt att knäppa på och av.  Här finns en bra variant. När jag springer har jag ett bälte med små flaskor. Jag tar bara med mig så många flaskor jag anser mig behöva. Som det här bältet, som jag ser är halva priset på just nu. På vandringar har jag e…

Nätra fjällskog - Västanå fäbodar

Bild
I dag kompade jag ut efter lunch, bytte till skidkläder på jobbet och åkte direkt till Vibyggerå. Kilometer efter kilometer in i obebyggt land på hal och slipprig väg tills jag var framme vid Skrike fäbodar. Där tog jag på mig skidorna och skidade i väg på fäbodleden.  De senaste dygnens iskalla nätter och soliga varma dagar hade tagit hårt på spåret. Ömsom mjukt men mest isigt och sönderkört. Men det gjorde inte så mycket eftersom jag tog det lugnt i dag. Detta var tänkt som en utflykt och inte som ett träningspass.
Uppför, uppför i 5,5 kilometer och så var jag framme vid Västanå fäbodar. Solen gassade på ett snötäckt landskap och det var alldeles tyst. Jag satte mig på trappan och bara njöt där i solskenet. Det var bara jag i hela stora skogen! Det var så tyst det kan bli - det nästan dånade i huvudet av tystnad. Det upplever man så sällan. Alltid är det något som låter.


Plötsligt började en fågel sjunga! En sort jag aldrig sett förut. Är det någon som kan säga vad den heter? Korsn…

En första vårvinterdag

Bild
Här i norr har vi en femte årstid. Vårvintern. Den årstid som är ganska oslagbar när det är rätt förutsättningar. Vissa år är det bara barmark, kallt, mulet och isiga vindar. Men när det är gott om snö, sol från en klarblå himmel, takdropp och vindstilla. DÅ är det så ljuvligt så man får nypa sig i armen.


I fredags och i går var det typiska vårvinterdagar.  Den bländvita nysnön som täckte landskapet och solen som lyste från en klarblå himmel. Plus att det var helt vindstilla. Makalöst att åtminstone en dag var på en lördag!
Jag fick med mig K till mitt nya favoritställe! Icktjärn! Såklart!

Gissa om det var fina spår nu när nysnön har kommit! Många bilar på parkeringen, folk i spåret och pimplare ute på isen. Det blev en mils åkning för min del, jag hade tänkt köra en längre sträcka i dag. Men vad händer då? Jo det spöregnar och blåser på tvärsen! SÅ entusiastisk är jag inte att jag trotsar vädret på det viset och ger mig i väg i alla fall. Nä, träning ska vara enbart roligt!

Kaffe vi…

Vintern är här och odlingssäsongen har startat!

Bild
Huj, vilket snöbus det var i går. Körde hem från jobbet på oplogade vägar precis i skymningen. Det var knappt att man såg hur man skulle köra. Men det är ju tur att de orange vägstickorna i vägkanten finns så man åtminstone har dom att gå efter. Det här var nog den mest snöiga dagen i vinter faktiskt! 
Men trots att vi nu har fått vinter är det dags att börja väcka trädgårdsförberedelserna till liv. Bla sådd av fröer som har lång utvecklingstid.
I fjol skrev jag i trädgårdsdagboken att tomatfröna kom i jorden den 16 mars. Jag skrev också efter avslutat trädgårdsår att nästa år ska tomatfröna sås de första dagarna i mars.


Anledningen till det är att det tog så lång tid för plantorna att komma i gång att växa efter omskolningen. Det stod och stampade i växten i flera veckor. Men det blev väldigt fina plantor sedan! Fast det dröjde till slutet av juli innan det blev mogna tomater. Nu kan ju allt bero på att det var dåligt ljus (minns inte hur det var med det) eller att det var kallt i v…

Snöbus och kallt på sportlovet - det är sen gammalt

Bild
Grössjön
Ja visst är det typiskt! Kalla nätter och snöbus på dagarna. Så brukar vädret vara på sportlovet. I alla fall som jag minns det. Sedan tidernas begynnelse ungefär. I år inget undantag!
Synd för de lediga barnen, men de kanske inte bryr sig om vädret nuförtiden. Vad vet jag. Kanske det är inomhusaktiviteter som gäller och då är det ju vilket som.
Men lite snö har det kommit i dag och mer ska det bli! Så välkommet! Man vill ju ha lite snö nu när vårvintern gör sitt intåg. Härliga skidturer, bus i pulkabacken med barnbarnen, pimpling på isen och sitta i snögrop och sola. Fast det behövs ju sol också om det ska bli perfekt!
Ni som läser min blogg på mobilen har kanske märkt att jag har ändrat layout fram och tillbaka ett par gånger. Jag kan inte bestämma om det ska bara webbversion eller mobilversion där. På mobilversionen är texten mer åskådlig och lättare att läsa, men jag tycker det blir sämre kvalitet på bilderna.  Dessutom syns inte informationen om min mailadress, listan me…