Inlägg

Visar inlägg från mars, 2015

Semester!

Bild
På lördag var jag på hotellet i Ullånger på "Lyxkväll för tjejer". Det var trerätters middag, visning av hudvård, make-up,modevisning mm. Avslutades med trubadurunderhållning. Riktigt trevlig och kul kväll. I går var vädret tillbaka på det mulna kulna igen... Jag var inomhus hela dan. Målade bla alla små brädorna ett varv till. I dag har jag en semesterdag! Som jag sett fram emot SÅ. Har målat upp i fantasin vad jag ska göra idag. Åka skidor i solen i Nätra fjällskog, sitta på isen i solen och pimpla, gå långprommis med Ella i solen...Kanske inte alla på en dag, men åtminstone en av dom. Är det någon sol då? Nääää. Mulet och slaskigt på vägen. Inte ens något inbjudande för en promenad. Nu måste jag tänka om. Någon risk för aktivitetsbrist är det inte. Jag har massor av projekt på gång så det gäller bara att välja vad som är roligast just idag!

Mitt barnbarn

Bild
Vilken superdag vi haft idag! Sol och gnistrande nysnö! Vi har suttit ute hela dan. Paulina och Pontus har också varit här och han var på strålande sprallhumör idag!                                                                          Gullungen

Bästa "mikron" till kanelbullar

Bild
Frysta kanelbullar blir perfekt upptinade av att ligga en stund i en liten järnkorg på den varma vedspisen! Det luktar till och med nybakat!

Hyllan klar!

Bild
Hyllan som jag hållit på att snickra blev klar i helgen. 180 cm hög och 8 stycken hyllor. Jag har hackat ur jack med såg och stämjärn och pressat in hyllorna där med lite lim. Det gäller att få exakt lika mått som själva hyllan så det inte glappar. För säkerhets skull har jag dragit i två trallskruvar bakifrån på varje hyllplan. Det sitter som berget! Färgen jag målat med är gräddvit linoljefärg (såklart! ) Nu funderar jag på att snickra nåt mer...            

Skidtur

Bild
För tredje helgen i rad skidar vi upp till Nylandsbodarna i Vibyggerå. Det här är sista helgen de har öppet med fikaförsäljning .Det var väl lite si och så med snö genom skogen i början. Väldigt isigt och mycket barr, men bara man kom högre upp i terrängen blev det riktigt bra med snö. Vi satt utanför stugan och gottade oss i den varma solen. Sen blev det utförsåkning med livet som insats på de hårda spåren! Lite fjällkänsla..

Norrsken

Bild
I natt kunde man ligga i sängen och begrunda detta vackra skådespel genom fönstret!

Snickrar en tidningshylla

Bild
Inspirerad av en hylla vi har på jobbet, ska jag nu försöka snickra en likadan. Den skulle svälja en hel del av våra tidningar. Det behövs inte mycket virke alls, så går det åt pipsvängen gör det inte nåt. Då köper jag en färdig istället. Jag satte igång i går kväll och fortsatte direkt när jag kom hem i eftermiddag. Det går över förväntan bra! Roligt som tusan är det också! Nu ligger den och väntar på att limmet ska torka. Sen ska några skruvar dit och så på med målarfärg. Klart efter helgen kanske?

Snygg korna

Bild
Det jag tyckte var allra roligast under "bondetiden" var helt klart aveln på korna! Att välja tjurar till korna och kvigorna för att få fram riktigt bra kor. Mitt avelsmål var att få fram starka, hållbara kor som mjölkar bra och med en bra mjölkkvalité. Då behöver kon ha bra ben att gå på, ett juver som håller i många laktationer och en kropp som gör att kon kan äta mycket grovfoder och hålla i många år. Hon ska ge mjölk med bra kvalité med bra halter av fett och protein. Ha lätta kalvningar och helst mjölka i minst sju, åtta år. Otaliga är de timmar jag har suttit med näsan i tjurkataloger och försökt hitta de rätta tjurarna till våra kor. Höjdpunkten har varit när det kommer någon från avelsföreningen (vår och höst) för att bedöma korna. Sakta men säkert har korna förbättras på alla punkter. Det går nämligen inte fort det här med avelsarbete... När kon har kalvat måste man vänta ca 2 mån tills man seminerar henne igen. I bästa fall blir hon dräktig på första försöket,

Nymålad köksdörr

Bild
Nu är köksdörren slipad, målad och upphängd på plats. Äntligen kan man säja. Den var nött och stött. Inte vackert sliten alls. Den är målad i rödockra linoljefärg. Precis som alla andra dörrar i huset. Ett nytt handtag blev det också. Nu är det bara en dörr kvar att fixa! Sen kan man stryka det från listan :)

En dag med pimpelfiske

Bild
I dag har vi haft en strålande dag. Sol från en molnfri himmel och ingen blåst alls! Jag har suttit och pimplat på Åsängssjön nästan hela dagen. Min mamma och pappa kom också en tur och de hade go´fika med sig. Tur det, för det hade jag naturligtvis inte tänkt på att ta med. Orutinerad fiskare som jag är...Det är väl det som är viktigast! Dom drog upp den ena efter den andra aborren, men jag fick bara EN. Paulina, Pontus och vovvarna kom också en sväng ner på isen. Nu ska K tillaga de största firrarna till middag. Resten kokar vi till katterna.

Idétorka

Bild
Det har blivit endast ett blogginlägg den här veckan. Trist för er som är inne och läser att det aldrig uppdateras. Men jag har inte haft något att skriva om. Eller det har jag säkert om jag haft lite kreativa tankar, men det har jag alltså inte haft.. Idétorka alltså. Jag har egentligen inget att komma med nu heller, så det blir ett inlägg "bara för att". I dag slutade jag klockan två och det kommer jag att göra alla fredagar framöver. Vilket annorlunda liv man fått alltså! Har inte riktigt fattat det än... Förr var det jobb fram till sju, åtta på kvällarna. Oavsett dag. I eftermiddag var jag till Åsäng och tog med Kajsa på en löptur. Nu har hon fattat vad som är på gång när jag kommer. Hon ylade och for runt, ivrig att få komma iväg. Hon älskar att springa och det gör ju jag med! Kul med en löparkompis! Sen blev det storstädning härhemma! Skönt att ha städat inför helgen. Nu blir det matlagning och kanske en film. Trevlig helg!

Dottern och mågen snart på TV

I kväll börjar den nya TV serien Unga bönder på TV4. Paulina  och Charlie från Nordingrå är min dotter och måg! Tv teamet har varit på gården i tre omgångar i somras och filmat deras vardag. Jag hoppas verkligen att programmet kommer att visa hur ett jordbruk fungerar "på riktigt". Inte förskönas som det görs på tex Bonde söker fru. Där verkar dom ha all tid i världen att göra utflykter och annat skoj på gårdarna mitt i "slåttanna".Så funkar det verkligen inte! Inte ens Paulina och Charlie har en susning om vad som kommer att visas i programmen. De filmade ju jättemycket! Skulle tro att det känns jättenervöst så här innan.... Jag kämpar på med bokföring, fakturor, moms och skatteredovisning såhär i elfte timmen i vanlig ordning. Men nu ska jag snart klicka i väg det genom cyberrymden till skatteverket. Då kan man pusta ut lite innan det är dags igen om en månad.

Härlig vårvinterdag!

Bild
På förmiddagen åkte K och jag iväg till Vibbyggerå för att åka skidor upp till Nylandsbodarna. När vi kom fram och skulle lasta ur skidorna var stavarna inte med!! Shit! Hur orutinerat är inte det? Vi ringde Fanny som fick komma med stavarna. Vi möttes på halva vägen. Elva grader varmt, rödklister under skidorna och en strålande sol. Så härlig skidtur! Framme vid fädboden köpte vi korv och gott fika. Det är gott om snö däruppe, men mot slutet av spåret var det mycket barr och kottar som bromsade en aning.... Nu ska vi bära ut köksdörren. Jag ska äntligen komma mig för att slipa och måla den! Passar på att slipa ute nu när det är så skönt ute, så slipper man få en massa slipdamm inomhus.

Carpe diem - fånga dagen

Bild
Nu har jag gjort likadant som grabbarna på "Byggen". Gått ner lite i tid och slutar klockan två på fredagarna. Jag brukar ju ha jobbat till fyra. Sitter kvar där två timmar till efter att alla sagt Trevlig Helg och gått hem. Jag har ju tyckt att fyra är tidigt, efter alla "bondeåren".... Men man kommer alltmer in i de "vanliga människornas"tänk och leverne. Som sagt - det är värt mer än pengarna att få ha lediga fredagseftermiddagar. Tänk vad härligt nu framöver våren att komma hem medans det är sol ute. Snart blir det ju sommartid också och då blir det ännu bättre. I dag sprang jag en tur och Fanny har helgstädat. Nu puttrar en gryta på spisen och jag har köpt tulpaner och tänt ljus. Trevlig helg alla mina bloggläsare!!

Ny energi

Bild
Tänk så mycket ljuset påverkar oss. Det känns verkligen som stor skillnad nu när det är ljusare både på mornarna och eftermiddagarna. I dag gick jag långpromenad med hunden vid tretiden och solen var fortfarande uppe  när jag kom tillbaka en timme senare. Kameran var med och det blev en hel del bilder i det fina vädret. Sen bytte jag om och tillbringade resten av eftermiddagen i uthuset. Sågade klart de där bräderna till mitt "projekt" jag startade med i vintras. Har inte haft ork eller lust att göra det klart. Men nu så! En hel del målning återstår förstås, men man kommer säkert ha mer inspiration nu när våren är i antågande! Ett trevligt besök fick vi i kväll också. Lilla P med föräldrar kom på fika!

Weekend i Stockholm!

På lördagmorgon tog vi tåget till huvudstaden och sent på måndagkväll kom vi hem igen. Vi har haft en härlig weekend! Bott på hotell, ätit gott, varit på "Ägd"med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Naturligtvis blev det en massa shopping för min del. För Kristers del blev det båtmässan i Älvsjö. Hela tiden låg kameran i min handväska. Men tror ni jag tog några bilder? Nähä då... Inte en enda! Tänkte att jag skulle fota hus. Det finns ju så vackra gamla hus i den stan om man ger sig tid att titta upp. Men det gjorde ju inte jag då. Men det kommer väl fler tillfällen antar jag.