Inlägg

Visar inlägg från september, 2019

Gå på nya ställen i skogen

Bild
Sedan vi flyttade hit för sex år sedan har jag haft två saker jag har tänkt att göra. Det ena var att åka badmadrass nerför ån, och det checkade jag av  HÄR Det andra var att gå upp på det stora berget bakom oss. Bräntberget. Skamligt att det inte har blivit av på alla dessa år. Men nu var det äntligen dags!! Eftersom jag har tagit en semesterdag i dag. Jag brukar ofta ta en dag mitt på hösten när jag påtar på hemma, vintrar in trädgården, gör en utflykt eller något annat skoj. Det går ingen stig dit upp och jag vet ingen annan som har gått dit heller så jag kan fråga efter vägen. Men jag packade ner karta, kompass, telefonen fulladdad (med Hitta appen) en tiolitershink, bärplockare, en massa kassar, kamera, vatten och ett päron. Sen gick jag rakt in i skogen! Väldans uppför var det. Men inte så tätt mellan höjdkurvorna så det blev klättring. Svampspanarögonen var med, men inte fanns det mycket svamp inte. Så fin skog! Längst uppe på

En annorlunda middag

Bild
Det vi åt till middag i går var kanadagås!! Och. Det var gott! En tråkig bild på en kantstött tallrik, men rätten var fantastisk god. Vi satt och spånade tillsammans med några bybor på en fest i våras om man skulle kunna tillaga kanadagås och äta. Dagen efter fick vi en skjuten och plockad gås! "Klumpen" har legat i frysen hela sommaren i väntan på tillagning. (Googlar man så får man veta att om man lägger en sten i grytan tillsammans med gåsen så är den färdigkokt när stenen är mjuk. Så pass!) K har tillagat den ungefär som man tillagar en tjälknöl. Lång tid i ugnen på låg värme och sedan liggande i en lag. Köttet lades sedan i en underbart god gryta med våra rotsaker och sås. Hur det smakar? Ja inte är det i närheten av kyckling i alla fall. Köttet är mörkt och har mycket smak. Nästan som älg och har lite viltsmak. Så visst kan man äta kanadagås!

Hösten är här

Bild
Nu känns det verkligen att hösten är här. Det är kolsvart ute när man kliver upp och bilrutorna har fått skrapats rena från is. Dimmorna ligger tätt över sjöarna innan solen kommer upp och sveper bort den. Två riktigt fina, soliga dagar har vi haft. Varmt och skönt i solen, men kyligt när den försvinner på kvällen. I går hämtade jag barnbarnen på förskolan och vi stannade ute när vi kom hem. Dom sattes genast i arbete! Mycket roligare än att vara inne och leka med leksakerna är att få hjälpa till med riktiga sysslor. Som att klippa sönder frostbitna rosenskäror med sekatören, lasta i skottkärran och köra till komposten. De gick in för uppgiften med största allvar. Under tiden passade jag på att tömma krukor osv. Efteråt blev det fotbollspel på gräsmattan. Såå kul tycker fyraåringen! Nu börjar löven skifta i gult. Det brukar gå fort när det väl har börjat. Ni vet väl att det är bristen på solljus som gör att bladen gulnar?  Bästa vädret för vac

Grön tomatmarmelad

Bild
                                   Av ett kilo gröna (omogna tomater) har jag nu kokat marmelad. För första gången kan jag tillägga. Resultatet blev helt fantastiskt! Det är ju omogna tomater man ska satsa på! Ha,ha. SÅ gott alltså! Jag rekommenderar er att testa ifall ni har gröna tomater liggande. Receptet som ger ca 7 dl marmelad: 500 g gröna tomater Rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron 4 dl syltsocker lite stött kardemumma eller 1/2 bit stjärnanis (om man vill) Skölj tomaterna och skär i små bitar.Koka på medelvärme i 15 minuter. Tillsätt eventuellt kardemumman eller stjärnanisen. Tillsätt även det rivna citrusskalet.Häll ner sockret, rör om och koka på låg värme i ytterligare 5 minuter. Häll upp i rena syltburkar, sätt på locken och ställ dem upp och ner. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk i kylen. Jag gjorde dubbel sats, använde kardemumma och citronskal. Jag tycker att det är den allra godaste marmeladen till ostbrick

Bråttom innan en blivande frostnatt

Bild
I växthuset finns fortfarande en hel del gröna tomater. Tomater som det går att göra någonting med. Som till exempel grön tomatmarmelad. Den godaste marmeladen till ost. Speciellt till Brie tycker jag. Vi hade en helt ljuvlig, solig dag här i går och då var risken stor att det skulle bli kallt på natten. Kanske den första frostnatten rent av? Jag ville inte chansa på att växthuset skulle hålla plusgrader och inte hade jag ork att börja rigga värmefläkten heller. Alltså plockade jag in alla tomater och rev ut hela rasket. När jag ändå höll på så skurade jag hela insidan och satte in möblerna. Skönt att ha det klart! När det är trä i växthuset är det lätt att mögel och sporer blir kvar och därför kan smitta till nästa års växter. Därför vill jag ha ordentligt rent direkt. Nu kan man sätta sig där när andan faller på. Det är så mysigt att tända en massa ljus därinne ruggiga höstkvällar och mysa med ost och ett glas vin. Och toppa med lite grön tomatmarmelad!

Behandla lärkträ

Bild
När jag satt på en nybyggd terass i solen efter ett sommarregn så bestämde jag där och då att något impregnerat virke kommer det inte att bli när vi bygger altan. Det ångade en impregneringslukt från det varma blöta golvet.  Det osade verkligen gift! Inte så kul att tassa runt på barfota var det heller. Samma år byggde vi vår altan. Utan tak. Där blev det ett golv av lärkträ.  Liksom golvet och trappan på farstukvisten. Lärkträ innehåller hög andel kärnvirke och tål väder och vind utan impregnering. Nu har golvet legat där i fem år och har blivit vackert silvergrått. Utan någon som helst behandling. Förutom att jag skurar rent det med såpa varje försommar. Nu har jag läst att man kan ge golvet en såpabehandling som gör golvet ännu mer motståndskraftigt och det tänker jag göra vår och höst. Jag testade på farstukvisten först och man går tillväga såhär: Om golvet är ute i det fria utan tak så bör man skura det rent först åtminstone på våren. Det

Rönnbärsgelé - recept

Bild
Gelé är så gott till alla slags kötträtter. Jag brukar göra både rödvinbärsgelé och rönnbärsgelé. Fryser man in bären så kan man ju koka sitt gelé precis när man vill under året. Rödvinbärsgelé har jag redan gjort i höst. Alldeles för sent med nästan för mogna bär, men hade tur som en tokig, för den blev bra ändå. I dag stod rönnbärsgelén på tur. Vi har ju enormt mycket fina rönnbär i år. Och nej - om det är mycket eller lite rönnbär på träden har absolut ingenting med hur vintern kommer att bli. Att det är mycket rönnbär i år beror på förra sommarens sol och värme. Träden fick energi till att bilda  många blomanlag och därför blev det mycket blommor och bär i år. Men nu till receptet! Väg upp 1 kilo frostnupna rönnbär (eller stoppa dom i frysen ett dygn) Man kan ha med hela klasar, men ta bort alla blad. ...och 0,5 kilo äpplen. Helst syrliga och extra kul om de dessutom kommer från egna äppelträd. Skär ner äpplena i bitar med kärnhus och skal

Utflykt till FJÄRDBOTTEN

Bild
En solig men väldigt blåsig lördag har vi här idag men varmt där det läar. Jag har egentligen hur mycket som helst att göra här hemma, men nu gäller det att passa på att göra utflykter så länge det går. Vips är det kalla hösten och vintern och inte lika mysigt längre att ge sig ut. FJÄRDBOTTEN i Noraström är ett mysigt ställe att gå till. Från landsvägen är det drygt en kilometer att gå. Platsen ligger efter Högakustenleden och har övernattningsstugor, grill, färskvatten och dass. Vi grillade korv och satte oss vid bordet längst uppe vid bodarna. Där var det varmt och gott i solen. Korv med bröd, kaffe och sockerkaka. Vad gott allt smakar utomhus! Jag kan rekommendera en utflykt hit. Lätt att gå, inte så långt och en lugn skön plats att vistas på. Viken ligger allra längst in i Norafjärden och här finns det en gästbrygga också, med 15 platser. För några somrar sedan över nattade vi här med vår båt. En riktig magisk kväll med solnedgån

Lökigt värre här i dag

Bild
Nu var det dags att plocka ner löken som jag har haft hängande i knippen i förrådet. Den har hängt luftigt och torrt i många veckor. Lök är superlätt att lagra. Det är bara att lägga den i lådor som förvaras i rumstemperatur. Man kan ställa dom i en skrubb eller typ under en soffa. Jag har lådan uppe i "stökrummet" och tar ner ett antal lökar för närmaste behov och de får ligga i en fin plåtburk som står framme på bänken vid spisen. Nu har vi nallat av löken hela sommaren så den kommer inte räcka så länge som jag vill. Det är nog den mest användbara grödan så den kan man knappast få för mycket av. Speciellt när det brukar vara lite si och så med att hitta svensk lök i affären under vintern. I dag såg jag att KRAVmärkt rödlök på affären kommer från Holland och kostar 60 kronor kilot. Den gula var åtminstone svensk. I dag har jag också satt lökar i jorden. Köpte en Kejsarkrona. Den är ju så maffig och vacker! Läste på förpackningen att den kan vara lite n

Septembersöndag

Bild
I går hade vi den ljuvligaste höstdag. Nästan sommarvärme. Åtminstone om man vill se det lite optimistiskt. Vi hade en heldag på Gården. Jag gick loss på några fönster som ska skrapas, kittas och målas. K plockade ur bagarstugan som ska rivas och så gick jag med röjsågen och tog bort gammalt gräs runt tomten. Båda barnen var med och" jobbade" och alla var trötta men nöjda efter dagens arbete. Vi blev bjudna på en god middag innan vi styrde kosan hemåt på kvällskvisten. Här hemma är det så vackert i trädgården just nu. Det poppar alltid upp solrosplantor här och var i pallkragarna på våren. Efter solrosfröna som fåglarna drällt utanför fågelbordet under vintern. Jag brukar spara några att växa upp. Mitt bland grönsakerna! Så mäktigt och vackert! Jag låter dom stå kvar tills de vissnar och fröna mognar och då får fåglarna äta dom direkt från växten. Luktärtorna jag sådde grodde ju väldigt dåligt. Jag fick upp bara en fjärdedel. Men jag fick

Måviken

Bild
Det gäller att suga ur det bästa av dagarna så länge det går. Innan mörkret faller tidigare och tidigare och det känns som kväll redan när man slutar jobbet. Jag tycker att det är perfekt precis som det är nu med fördelningen av ljus och mörker. Så skulle det kunna få vara året om om jag fick välja. Jag vill ha mörkt på natten. Så är det bara! Jag blev upplockad på jobbet i eftermiddag av Paulina och barnen. Vi brukar ju alltid göra en årlig höstutflykt. Inte långt och inget märkvärdigt. Det behövs verkligen inte mycket för att barnen ska uppskatta en liten tur. Vi styrde kosan till Måviken, i Mjällom. Fina, fina Måviken! En av mina favoritplatser i Nordingrå. En lugn havsvik som inte är exploaterad alls. Utmed ena stranden går man ut till Grönudden på en spångad naturstig. Här och var kan man läsa på skyltar om sågverket som låg här en gång i tiden. Längst ut på udden finns handikappvänlig grill och fikaplats. På andra sidan stranden finns en badplats,