Inlägg

Visar inlägg från april, 2017

Det stora lyftet!

Bild
Hej, vad det gick bra att lyfta och flytta växthuset!  Två rejäla plankor spikades fast under taket på varje långsida. Några snedslåar tvärs över för att inte det skulle dras snett. Stroppade i änden på plankorna med spännband och LYFT! Rakt över syrenbuskarna! Lilla Fergusson tuffade hem med det på en balvagn. Nu ska grundet grävas där det ska stå. Sedan börjar det roliga - måla och inreda! Och plantera naturligtvis! Trevlig Valborg önskar jag er alla! Och hörrni! I morgon är det MAJ!!

Projekt växthus har startat!

Bild
I dag har vi varit till gården och tittat om det går att flytta hit ena växthuset. Det växthuset som är ett hemmabygge och är byggt av gamla fönster. Från början var det en vän till mig som ville göra sig av med huset för det hade tjänat ut som växthus. Jag tog om hand det och vi byggde om det till ett litet lusthus. Nu börjar det ha några år på nacken och behöver lite uppfräschning. Tanken är att det återigen ska få fungera som växthus. I dag har vi har plockat ur alla 16 fönster och fraktat hem dom i bilen. Tyvärr måste utsidan av fönsterbågarna skrapas och målas. Jag hade hoppats på att slippa detta, men ack nej. Nu i eftermiddag har jag skrapat och tvättat hälften av fönstren.. Stod inte ut med att stå ute i blåsten och göra alla. Frågan är hur det kommer att gå att lyfta och frakta hit huset! K har tydligen någon smart idé. Fortsättning följer....

En shoppingdag i Umeå

Bild
I går, på min lediga fredag tog jag ett tidigt tåg upp till Umeå. Fanny läser på universitetet och bor ju numera i Umeå. Vi har länge försökt tajma in en fredag som både hon och jag är lediga. Inte helt lätt att få till det, men nu så! Vi började med frukost och sen blev det massor av shopping både i stan och på Avion utanför stan. Många mat och fikastopp blev det också såklart! Idag ska vi se om det går att påbörja ett litet projekt. Nämligen att flytta hit det gamla lust/växthuset som står på gården i Åsäng. Hoppas, hoppas det går att flytta!!

En tavla med vårtecken

Bild
Jag brukar försöka skriva upp de vårtecken jag ser. Vissa år blir det bara en anteckning i almanackan. Andra år blir det en hel lista. Oftast tröttnar man efter den första tussilagon och tofsvipan. Typ. I år tänkte jag vara lite mer ambitiös och göra en tavla! Hittills har jag fått ihop ganska många vårtecken. Jag konstaterar att det är mycket senare vår i år jämfört med i fjol. I fjol hittade jag den första vitsippan den 11 april! I år har jag inte sett en endaste än så länge. Denna lista är  antecknad enbart efter hur jag har hittat vårtecknen och bara i vår by. De kan ju ha kommit tidigare än så. Nästa år är det bara att sätta den nya listan ovanpå den gamla så finns alla sparade i ramen.

Fina Hemsön

Bild
I går tog vi båda en semesterdag. Det var dags för bokslut och deklaration på LRF-konsults kontor i Härnösand. Sedan åkte vi och köpte marksten till en kant på vår grusgång. Vi gjorde ju en kant där av trä när vi gjorde i ordning gårdsplanen i höstas, men det sket sig nästan på en gång. Den stora slambilen brummade in på gården för att tömma avloppsbrunnen och han som körde var nog inte så van att backa om man säjer så.... Kanten blev bara paj och pannkaka. Nu blir det en nergrävd stenkant i stället. Precis som det är på andra sidan gången. Varför vi inte gjorde så direkt fattar vi inte. Eftersom jag inte vill köra över hundra stenar i bagaget på min bil så köpte vi hälften av stenarna nu. Vis av erfarenhet. För länge sedan när jag plockade stenar till min dåvarande damm och proppade bagaget fullt på mersan så gick båda bakfjädrarna av innan jag var hemma. Tänkte inte så långt då. Men nu har jag lärt mig. Ha, ha! Inte hade vi någon lust att åka hem direkt nu när man hade ch

I bland kan man behöva en roddarfjäder

Bild
Precis efter inlägget om dörrhandtagen så pajade dörrtrycket till sovrumsdörren. Det var något inne i låskistan som var trasigt och som gjorde att dörren inte "satt fast" när den stängdes. Eftersom jag inte vill ha katterna i sovrummet på dagarna måste den dörren gå att stänga ordentligt. Smilla listade ut på ungefär två sekunder att det bara är att trycka med tassarna när den bara var igenskjuten. På nätterna däremot har jag oftast båda katterna i min säng...Smilla liggandes bredvid huvudkudden. K skruvade bort låskistan och konstaterade att det var en fjäder som gått av. Efter en stunds sökande på nätet kunde vi konstatera att den heter roddarfjäder. Efter lite mer sökande fanns den att beställa också! Sicken tur! Supersnabb leverans i onödigt stort paket. Men nu sitter den på plats och dörren går att stänga i gen. Tji åt catsen! Tänk att det är fredag redan! En vecka kvar av april. Det finns inte tillstymmelse av någon vår överhuvudtaget! Just nu ligger

Gamla pardörrar

Bild
Så här såg ytterdörrarna ut när vi köpte huset.Målade med någon slags blå lasyrfärg. Innerdörrarna var bajsbruna och släta.Tillsynes med påspikad masonite.                                              Vi bröt bort masoniten och tadam!! därunder uppenbarade sig fina spegeldörrar! I princip felfria. Jag älskar gamla dörrar. Speciellt pardörrar. Har drömt om att få ha såna dörrar på huset någongång. Jag önskade att vi kunde byta vår vanliga dörr på huset vi bodde i förut till ett par dubbeldörrar, men det blev aldrig av. Vilken lycka när det fanns sådana dörrar på det här huset! Inga tråkiga nytillverkade och sprutlackerade, utan riktigt gamla i trä med en historia bakom. En historia som man visseligen inte vet någonting om. Har de suttit på huset sedan det byggdes 1905? Var det nytillverkade då? Eller kommer de från något annat hus? Kanske de inte alls är så gamla? Hur som helst finns det en historia och det är kul att de sitter där. Tack till er som inte bytte ut dom ti

Äggmålning

Bild
En tradition som vi haft i vår familj sedan jag var barn är at måla ägg på påskaftonsmorgonen. Alla vid frukostbordet får måla sitt kokta ägg. Sedan radar man upp dom och beundrar dom innan dom äts upp. Årets ägg gäng.

Blåsippan ute i backarna står

Bild
Jag gick en långprommis i den soliga, friskluftiga långfredagsförmiddagen. Trots kalla, isiga vårvinterdagar har blåsipporna ändå börjat blomma. Fantastiskt vilka kämpar de är! Blåsippa är min favoritblomma! Så vacker där den står och lyser med den allra blåaste färg man kan tänka sig. Tyvärr står den inte länge alls inplockad i vas, men det är en del av charmen. Här påskar vi vidare i långfredagen. Fanny är hämtad vid tåget och snart blir det påskmiddag med resten av familjen.

Så blev det skärtorsdag

Bild
Under en period samlade jag på tuppar. Detta är en av favoriterna. En dalatupp från Nusnäs. Den brukar inte behöva åka ner i påsklådan utan får stå framme året om. Ute är det så grått och så kalla vindar att man tror att vintern har kommit tillbaka. Nu när det är sen påsk i år så hade i alla fall jag trott att man skulle få några härliga lediga dagar med fint vårväder och lite värme. Jag gick lite tidigare från jobbet i dag. Klädde ut mig till påskkärring och knackade på hos Lilla P. Hade med mig en liten påskpresent också. Kul att han blev glad och inte rädd för den där tokiga gumman som kom in! Har tyvärr ingen bild, men om ni kikar in på Lilla P.s mammas blogg kanske det finns någon bild där så småningom .Hennes blogg hittar ni på  www.mittlivsombonde.se När jag kom hem satte jag mig vid köksbordet med favorit tidningen och en kopp kaffe. Påskledigt! Ingenting alls inplanerat. Såå skönt! Hoppas ni också får vara lediga i helgen!!

Påskpyssel

Bild
Lite påskpyssel har det blivit här hemma. Inte något avancerat utan väldigt enkla saker. Som att påskpimpa det här hjärtat. Det hänger på ytterdörren i hallen och jag byter band per säsong. Nu är det dags för ett gult! En liten gullig kyckling gör det extra påskigt!

Ett gammalt slagbord

Bild
Den äldsta möbeln vi har är det gamla slagbordet. Jag vet inte HUR gammalt det är, men det kommer från min släkt och har hängt med i flera generationer. Men innan jag tog hand om det stod det undanstoppat i ett uthus. Till min stora lycka är det varken avlutat eller ommålat. Det har sin charm med gammal patina. Sprickor,hack och annat som syns att bordet är använt under många, många år. En patina som inte går att köpas för pengar. Som synes verkar själva undderredet aldrig ha varit målat. I hopsättningen är gjord av träpluggar. På borsskivan kan man se spår av att den eventuellt kan ha varit målad. Där är det inte träpluggat utan spikat. Handsmidda kan jag gissa. Jag tycker det är jättevackert med en gammal linnehandduk på detta bord!

Fjällsemester

Bild
Elva år sedan sist. Sedan vi var i fjällen och åkte skidor. Nu tyckte vi att det var dags. De senaste åren har det ju vart lite si och så med snö och skidåkning här hemma. Vi har varit i Storhogna/Vemdalen och haft fyra helt underbara dagar! Snacka om tur med vädret! Sol varje dag och det har blivit många skidmil i benen. Både i spår och på kalfjället. Nu är vi åter hemma i verkligheten. Jobbar i morgon. Men det är fredag och en dags jobb den här veckan ska man väl kunna stå ut med.