Inlägg

Visar inlägg från september, 2016

En tremilatur före middan

Bild
Japp då var det fredag igen då. Jag brukar ha som ritual att gå promenad eller jogga när jag kommer hem från jobbet då. Men i eftermiddag fick jag för mig att cykla en tur i stället. Sagt och gjort. Jag trampade i väg.. Motvind som bara den! Efter en sisådär 7-8 kilometer tyckte jag det skulle bli så tråkigt att vända och köra tillbaka samma väg så jag gjorde en runda i stället. Den rundan blev närmare tre mil... Solen hann gå ner... Men efter en dusch blev det en god middag och nu är det soffläge med Skavlan på TV. En ganska intensiv vecka är till ända och nu väntar en ledig helg. Igen! Hoppas ni också har en toppen fredagskväll!

Vardagsvardag och vackra färger

Bild
Hittills i veckan har jag inte hunnit med så mycket annat än att jobba. Slutar inte tidigt någon dag alls. Men då får det vara så. Jag hann med en härlig kvällspromenad längs sjön innan solen gick ned. Nu har höstfärgerna verkligen börjat spraka! Det är så vackert! Jag skulle kunna vara ute hela dagarna och fota. Hösten är min favoritårstid att fota. I vanliga fall brukar jag inte vara speciellt förtjust att fota naturen. Men på hösten hittar jag motiv överallt! det är något speciellt med färgerna och ljuset som bara finns just då.

Pysslar höstkransar i septembersol

Bild
Vilken underbar dag vi har haft igen! "Vara ute i kortärmeväder"! Vi har pysslat med lite av varje. Bla har jag gjort två rufsiga höstkransar till ytterdörren. Mossa, rönnbär, nypon och orange band. På bilderna ser dom lite "juliga" ut, men inte i verkligheten. Altanmöblerna har fått komma in på vinterförvaring. Vi kommer nog inte att sitta ute där mer nu i höst. Har nyss burit ut dom känns det som. Jag orkar inte ens tänka tanken på hur långt det är till våren.... Jag har nyss skjutsat Fanny till tåget. Vi får se om det blir någon mer Umeåresa framöver. Egentligen är det ganska smidigt med tåget. Tar ju inte speciellt lång tid alls Men nu blir det söndagsmiddag och lite softande den stund som är kvar av helgen. I morgon är det dags för en ny blank arbetsvecka. Ha en mysig söndagskväll!.

En shoppingdag i Umeå

Bild
Det är inte dumt alls att vara ledig varannan fredag. Precis som man skulle ha en semesterdag men utan att förbruka någon semesterdag. Mindre pengar men mer fritid! Gillar´t! Det blev en shoppingdag i Umeå i går. Med mina döttrar och Lilla P. Fanny pluggar ju på universitetet där och nu åkte vi upp och hämtade henne för att hon ville hit och hälsa på över helgen. Men först - shopping på stan och på Avion.(köpcentrat utanför stan) Gofika på cafe hanns med två vändor också. Såklart var det skor jag kollade på mest!! Dom här fick följa med hem!

Klär om en karmstol

Bild
Jag köpte en fin karmstol på loppis i vintras. Den var tänkt att stå i ena hörnet i sovrummet. Eftersom sitsen var klädd med ett urblekt sunkigt grönt plyschtyg har jag haft en fårskinnsfäll på sitsen så länge. Har letat efter ett passande tyg, men inte hittat något som jag gillat. Förrän nu. Kolla in vad fint tyg! Det passar hur bra som helst i vårt sovrum.                                                                                                                         Efter Före

En lördag med lite av varje

Bild
Tack och bock för ännu en solig, varm dag! Började morgonen med te ute på farstukvisten. Det värmde riktigt bra där mot väggen. När vi var i stan förra lördan fick jag äntligen tag på ett tyg till stolsitsarna på köksstolarna. Ett röd/vitrandigt. Tyckte det skulle passa så bra med allt det övriga i köket. ( de förra stolarna var ju röda) I dag har jag tagit bort det rosarutiga tyget och satt på det nya. Smidigt som bara den. Bara att klippa och tejpa på baksidan! Hade inte en tanke på att gardinerna i köket är i exakt samma tyg som det jag just satt på stolarna! Vilken matchning! En tur till Gården har det också blivit. Tittat till alla djur och fyllt vatten i karen. Tänk vad lättsamt att vara djurskötare där numera när det inte är några kossor som ska mjölkas. Men i bland saknar jag mjölkningen också. Det var liksom något slags rogivande med det. Nu ska jag fixa lite käk. Det blir en lördagsmiddag på solokvist. K är på lastbilsträffen i Ramsele. Önskar er alla en mysi

Trädgårdsmöblerna klara!

Bild
Min loppisfyndade stol från förra sommaren har fått lite makeover. Målad med linoljefärg i Köpenhamnsgrönt blev den som ny! Soffan såg ut så här när jag slängde den på sophögen. Den hade jag vid dammen i Åsäng och stod ute  i ur och skur i minst tjugo år! Ångrade mig som tur var. för den har väldigt vackra gavlar i gjutjärn. Det är alltså den här jag har jobbat med den sista tiden. Den fick också bli Köpenhamnsgrön. Gavlarna målade med svart Hammarlack. Det blir perfekta sittplatser i morgon/förmiddagssolen på husets framsida. Hoppas det blir fint väder många helger framöver, så vi kan sitta där med förmiddagskaffet. Nu saknas bara ett bord. Ett litet i samma stil. Men det får jag söka  på nästa sommars loppisjakt!

En kaffestund vid sjön

Bild
Hej hallå i tisdagskvällen! Här har vi haft sommarvarmt ännu en dag. Vi satt ute på altanen och åt middag i värmande sol trots att det blev en sen middag. Jag bryggde en kanna kaffe och så slängde vi oss på cyklarna och trampade i väg till badhälla. Vi drack kaffet i den allra sista kvällssolen innan den gick bakom berget. Prick 19.10 försvann den. Hu vad snabbt det går nu att dagarna blir kortare. Tanken var att jag skulle sätta ihop trädgårdssoffan i kväll, men det får vänta tills i morgon. Nu blir det en dusch och lite jobb på kontoret istället.

Nya krukor

Bild
Jag var lite anti till att åka tåg ner till Skåne. Det är ju så dryyygt! Över 100 mil i en bil är inte så kul. Men K kör och åker gärna långt i bil. Jag har hellre tagit tåg eller flyg. MEN en fördel med bil är ju att man kan handla det man vill. Bara att stuva in i bilen. Som när vi åkte förbi ett ställe med krukförsäljning. Köpte tre stora svartglacerade krukor. Dom har jag inte kunna ta med på flyget... Höstväxter gör sig bra i de svarta krukorna och för att "fånga in" gruppen gjorde jag ett hörn av två mindre armeringsnät.

Tillbringat dagen i stenstan

Bild
I dag blev det en tur till stan. I stålande sommarväder firades stenstans dagen. Det var en massa aktiviteter runt om i stan. Bla marknad på torget, gratisturer med häst och vagn,prova på smide, guidade turer och en massa annat. Sundsvall har många fantastiska hus! K gick takvandring uppe på taken. Jag höll mig under taken. I affärerna! En hel del blev shoppat. Nya tröjor, tyger, lampa,torghandelssaker mm. Men det jag EGENTLIGEN var ute efter hittade jag inte det jag ville ha. Ett par snygga loafers. Som vanligt är jag för sent ute, nu är det mer vintriga skor på hyllorna. Och boots! Det verkar vara hett just nu. Överlag tycker jag det är svårt att hitta skor. Det finns aldrig det jag vill ha! Kan tipsa om ett häftigt ställe i stan. Herbanist i gamla brandstationen. En blomsteraffär utöver det vanliga.Det känns som man kliver in i en annan värld när man kommer in där. Men jag har svårt att handla något. Det finns så MYCKET! Jag går bara runt och tittar och

Såpskurar golven en ledig fredag

Bild
Jag har insett att livet är här och nu och jag vill inte "jobba bort" det mesta av min tid. Det har jag redan gjort så det räcker och blir över. (bondetiden) Eftersom jag har ett nytt schema från och med i höst så har jag helt andra tider än förut. På kontoret ska jag egentligen jobba sex timmar varannan fredag för att få ihop min halvtid där. Men jag har valt att vara ledig istället. Alltså- jag downshiftar pengar mot tid. Inte många timmar, men SÅ värt det lilla det är! Nu har jag ju inte tänkt att ligga i soffan och äta chokladpraliner och titta på TV på de lediga dagarna precis. Nä, tanken är att göra vettiga saker som det är svårt att hinna med annars. I dag har jag såpskurat golven. Det gör jag fyra gånger/år numera. Till påsk, midsommar, hösten och till jul. Däremellan blir det dammsugning och vanlig moppning. Ni som funderar på att lägga nytt golv kan jag varmt rekommendera såpskurat trägolv. Det slår alla golv vi tidigare haft. Då har jag att jämföra

Pardörrar

Bild
Så här såg ytterdörren ut när vi köpte huset.Jag kan tro att det är orginaldörrarna. Möjligtvis är glaset insatt senare. På innerdörrarna var det påspikat masonite och isolerat med gullfiber. Med färgskrapa och linoljefärg blev dörrarna som nya. Någon extra isolering behövs inte alls.Tätar man med linsnören runt om så blir det dragfritt. Det är ju en luftspalt mellan ytter-och innerdörrar som håller drag och kyla borta från hallen.

Strömavbrott och matlagning på vedspisen

Bild
En solig och ganska varm dag, men med ett ordentligt blåsväder! Jag slutade jobbet tidigt idag så jag har hunnit pyssla på med en hel del i eftermiddag. Stormen till trots. Naturligtvis fick vi strömavbrott precis när jag skulle börja med middan, men vad gör väl det när man har vedspis! Så fisksoppan fick puttra på vedspisen istället. God och enkel att göra. Fräs gul lök och grovt rivna morötter i olivolja. Häll på vatten, krossad tomat, tomatpuré,grädde,salt,svartpeppar,pressad vitlök samt någon eller några örtkryddor och låt koka. Jag kokar länge -sisådär 40 minuter. De sista 5 minuterna slänger jag i frysta ärtor och fisk i bitar. Man tager vad man haver. Hur mycket av allt bestämmer man själv. Serveras med ett gott bröd och ost.

Det blir som det brukar...

Bild
I kväll har jag stått ute och slipat ändar på 12 stycken ribbor. Suck! Så blir det när man inte tänker till före. Precis som det blir för det mesta när jag ska göra någonting. Ivern i början av projektet är stor, antingen det gäller snickring, bakning eller någonting annat. Tänker inte färdigt om man säjer så. Precis så är det nu med trädgårdssoffan. Det är bara slutvarvet kvar att måla och för att veta vilken sorts skruv jag ska köpa tog jag ut en ribba till gjutjärnsgaveln för att kolla hur de ska sitta och hur stora hålen är som skruven ska ner i. Jämarns! Det är ju en liten kant där ribben ska in i. Och ribben är för TJOCK! Ribborna som satt där förr var ju tunnare. Åååå vad less jag blev!! Det var bara några millimeter som skulle bort så jag tyckte det borde gå att slipa bort med planslipen. Det gjorde det ju, men fy så tråkigt göra! Tjugofyra ändar! Men skam den som ger sig. En bra stund senare var det klart och både jag och ribb var täckta med ett lager slipdamm. Som s

Jag trivs bäst i öppna landskap - Haväng!

Bild
Just det! Jag skulle ju berätta mer om Skåneresan. En plats som jag gärna skulle återvända till igen och som gjorde stort intryck på mig var HAVÄNG. En väldig vacker plats vid havet på Österlen. Den är känd för det speciella ljuset och många konstnärer har målat dess landskap. Ja, där stod en konstnär med sitt staffli även när vi var där. Haväng ligger i ett naturreservat och där är ett öppet hedliknande landskap med branta sluttningar ner mot stranden. Havet ligger öppet mot horisonten i fjärran. Det var sol och ljumma vindar när vi var där. Helt perfekt. Det VAR verkligen ett speciellt ljus! Så fantastiskt att promenera i den mjuka, vita sanden vid vattenbrynet. Däruppe på heden ligger en 5000 år gammal gravsättning, Havängsdösen. Det skulle vara häftigt att göra ett besök en riktigt stormig dag också. Med ett vilt och piskande hav! Kan bara ana vad vinden kan riva i där...

En lördag med lite av varje

Bild
Det blev inget regn som utlovat i dag. I stället fick vi en solig, varm dag. Åtminstone fram till sen eftermiddag. Det blev en tur till skogen i dag. Sista chansen innan älgjakten drar i gång på måndag. Det blev både lingon och blåbär i hinkarna. Men nu får det vara nog med bärplockning för i år. Jag har ändå plockat mer än vad jag någonsin har gjort någongång förut. Förr, när vi hade jordbruket hann man aldrig ut till någon bärskog. Det var hektiskt även på hösten med plöjning och annat panikgöra innan vintern, så någon svamp/och bärplockning låg långt ner på prioriteringslistan. Om det ens var med överhuvudtaget.... Har börjat lägga markstenen också idag. Lite svårt att få till en krok utan att kapa stenar, men fick till det ganska skapligt ändå. Nu ska det bara borstas ner sättsand i skarvarna så är det klart! Det kom nämligen en Liten P i eftermiddag. Hans föräldrar ska jobba och då är det skoj att få vara hos mormor och morfar! Blir nöjd med resultatet Det syns a