Inlägg

Visar inlägg från februari, 2020

Skulebergets topp!

Bild
Eftersom Fanny och Mikael är här några dagar tänkte vi avsluta med en utflykt i dag.
Det fick bli en promenad upp till toppen av Skuleberget. Skidbacken och liften har stått stilla i vinter eftersom det ska byggas en ny, men man kan ta sig upp till fots på tre olika stigar. Den ena från Skule Naturum som går via grottan, den andra från Rövarbyn och den tredje via slalombacken. Vi antog att de två första skulle vara jätteisiga så vi knallade uppför slalombacken. Det var rejält med blankis i början där också, men det gick ju att gå på skaren bredvid själva vägen.

Klarblå himmel runt om åt alla håll, men just där vi var måste naturligtvis en molnsudd packa ihop sig och skymma solen!

Serveringen i toppstugan var öppen och sånt gillas! Att slippa dra med sig mat och fika.Soltörstig individ
På tillbakavägen sprack molntäcket upp och vi fick oss lite sol på näsan.

Vi fick dela på broddarna vi hade. Vilket gjorde att vi hade bara broddar på ena foten. Brant och halt som bara den var det bitv…

Svartrot- en ful goding

Bild
I somras odlade jag svartrot.
Mest som ett försök och jag hade inga större förhoppningar att de skulle växa och se ut som de gjorde på fröpåsen.
Den 25 maj åkte fröna i jorden.
Jag sådde inte så mycket eftersom jag gav mer plats till säkrare grödor på min begränsade odlingsyta.

Det växte upp grön och frodig blast! Långa smala blad. När jag kikade under den mitt i sommaren var det inte mycket till rot.
Men på sensommaren/hösten satte dom fart att växa!
Jag lät dom vara kvar i jorden till början av oktober och då la jag dom i en sandlåda i jordkällaren.

De bruna, fula rötterna ska man inte tvätta förrän man ska använda dom.
Man skalar och lägger dom direkt i vatten med lite pressad citron i för att de inte ska mörkna.
Sen kokar man dom mjuka i lite saltat vatten.Hittade ett recept som var himmelens gott.

Till 4 personer:

Man börjar med att bryna 100 g smör i en stekpanna tills det är gyllengult. Låt svalna.
Rör ner rivet  skal av 1/2 citron + en pressad vitlöksklyfta.Salta och peppra.…

Det blev en skidhelg på hemmaplan

Bild
Ja faktiskt!


Man kan inte tro det när man tittar ut och ser barmark och is som täcker alla åkrar. Men endast en halvtimmes bilfärd bort är det fullt skidföre fortfarande!

Eftersom jag inte har varit där på en hel vecka så var jag allt lite skeptisk till att det skulle finnas så pass mycket snö kvar fortfarande. Efter allt regnande som har varit de sista dagarna.
Men de sista kilometrarna på grusvägen upp till Icktjärn såg det ut så här! Plogkanter till och med!
Spåren var fina och jag dundrade på drygt åtta kilometer.
I dag var vi till Hallstaberget i Sollefteå. Ett riktigt eldorado om man vill åka längd! Såå fina spår! Konstsnö på slingorna närmast stadion.


I november var målet att åka 40 mil skidor i vinter. Men i början av februari ändrade jag det till 20 mil.  Två veckors förkylning och tidsbrist (OCH väder) gjorde att jag inte åkte en enda meter på hela januari. Jag inser nu att det kommer att bli tungt att få ihop de tjugo milen. Just nu har jag åkt drygt sju... Men vad vet man…

Myseftermiddag med barnbarn

Bild
Förra veckan fick Lilla P en eftermiddag tillsammans med mig. Blev upphämtad på förskolan och så åkte vi till stan där vi fikade på café. Sedan middag och lek hemma hos oss.
Lillasyster måste ju också få en dag, utan sin brorsa, så i eftermiddags blev hon upphämtad för vidare äventyr.


Det blev ett cafébesök i "grannbyn". På Skogshildas.


Hallonsaft och kakor smakade mums såklart! Tänk att vi får ha ett sånt mysigt café i närheten!Ett besök på bibblan sitter aldrig fel. Sån tur att jag tar mig in fastän det inte är öppet. Vi läste bok på bok tills orken att sitta still försvann.
Då gick vi till blomsteraffären och spanade in några fina blommor.


Då gick vi till blomsteraffären och spanade in några fina blommor. De här rosa var fina tyckte H.
Lite handling av middagsmat innan vi åkte hem till oss och tittade på barnprogram och lekte innan det blev favoriträtten till middag. Korv och makaroner!
Märkvärdigare än så här behöver det inte vara för att en treåring ska tycka att det …

Min lilla trädgårdsbok

Bild
Det vette sjutton hur trädgårdslivet skulle te sig utan" min lilla trädgårdsbok".
Boken, där jag skriver upp i stora drag vad jag gör i min trädgård. Sådatum för de olika grödorna och blommorna, var jag planterade den och den perennen, när jag sådde i odlingslådorna och vilka platser de olika grönsakerna hade. När jag skolade ut tomaterna och när dom flyttades ut till växthuset. Lika nogsamt antecknar jag hur det blev. Där på höstkanten när allt är skördat. Hur blev skörden? Var det bra sortval eller ska man satsa på andra sorter nästa år? Ska man förså tidigare eller senare?


Ja ni fattar ju vad bra detta är! Speciellt noga är jag med att anteckna var man sätter tulpanlökarna på hösten! Man TROR att det kommer jag minsann inte att glömma , men jag lovar, jag har glömt redan veckan därpå!
I dag tog jag fram min lilla bok och kollade när det kan tänkas vara dags att börja så. Men än så länge är det lugnt. Förra året sådde jag tomaterna den 16 mars och dom tänker jag så ca 1-2…

Längdskidåkning vid Icktjärn

Bild
Då har det rusat i väg en vecka igen då. Utan ett endaste inlägg här. Men det är den absolut sämsta tiden på året för min del. Jag brukar ha otroligt svårt att hitta något positivt mellan nyår och slutet av februari. Det är mörkt dygnet runt känns det som och det är nu som snöstormarna brukar infinna sig så man måste sopa bilen vareviga gång man ska i väg och finns det ens plogade vägar?? Eller så kryper kvicksilvret lång långt ner så man inte vill sticka ut näsan överhuvudtaget. Att då hitta något kul och fräsigt att skriva om på bloggen blir naturligtvis ingen lätt sak.
Men just i år har det känts bättre än förväntat. Det har ju varit varken snöstormar eller någon kall period. Dessutom har jag käkat D-vitamin hela vintern. Det kanske har varit det som har fattats mig?

Hur som.  När jag åkte hem från jobbet i går bestämde jag mig för att snabba mig hem och byta om till skidkläder och åka till Icktjärn i Kramfors för att åka skidor. Innan det skulle bli mörkt. Jag var där för första …