Inlägg

Jobbat med Mu i eftermiddag

Bild
På onsdagar slutar jag jobbet lite tidigare. Fick förfrågan om jag kunde ta eftermiddagspasset på Åsäng Mjölkgård idag.  Hann hem och fika lite först innan. Fastän det känns lite tungt att byta om och ge sig iväg på ännu ett jobb så är det roligt när man väl är där. " Mina" kossor! Jag ser dom faktiskt som mina... ALLA kor där har jag avlat fram. Bestämt vilken tjur som mamman ska semineras med, för att avkomman ska bli så bra och stark ko som möjligt. Sen väntat och väntat i nio månader tills kalven föds och naturligtvis blivit glad när det blivit en kvigkalv.  Denna lilla kalv har man försökt ge en så bra start i livet som möjligt. Matat med mjölk i två månader och sen hållit koll att tillväxtkurvan varit bra under kvigperioden. En sommar medans hon varit kviga har hon åkt på djurvagnen till Fällsvik på sommarbete. Stora beten med mycket gräs och möjlighet att vada i havet! Sedan hem igen på hösten och då är det dags att seminera henne. Valt en lämplig tjur och så vänta

Vad händer här då?

Bild
En byggställning på huset! Nordingrå Bygg har satt upp den. Väggen ska målas och en altan ska byggas utmed hela långsidan. En del virke ska bytas ut, det ska skrapas tvättas och målas innan de bygger altanen. Vi behöver alltså inte fundera på vad vi ska göra kvällar och helger framöver. Huset vill vi behålla vitt, men inte kritvitt. Vi har beställt hem färgprover från Ottossons färg. Äkta linoljefärg såklart! Frågan är om vi ska ha kittvit eller gräddvit? Fönsterbågarna är kritvita. Ska man ha en annan färg på fönsterfoder och knutar? Vi har mycket att fundera på nu.

Klart!

Bild
Jag gjorde klart i rummet i går eftermiddag. Tänk att detta sunkiga rum kunde bli så förvandlat med relativt små medel.Eftersom detta kommer att göras om till ett badrum någongång i framtiden vill man inte spendera alltför mycket pengar på det nu. Det blev en ny tapeter, målat golv och lite nya golv och taklister. Köpte ett linnetyg som sattes upp under bordet för att dölja sopsorteringen. Lite mer krokar och småsaker ska köpas till ,men det får vänta till sommarens auktioner och loppisar! Före och efter bilder.....

Kalas i bystugan

Bild
I gårkväll var vi på knytkalas i byastugan. Den ligger på gångavstånd från oss och där anordnas olika aktiviteter ett par gånger om året. Vi hade jättetrevligt! Mycket god mat och god samvaro med byborna. Byaföreningen har varit i gång sedan tjugotalet! De driver bla bastun som ligger vid ån nedanför byastugan. Där kan man basta varje lördag. Toppstugan uppe på Gälingsberget har föreningen också byggt. I dag har jag pysslat i "rummet". Snart klart nu!                                           Byastugan med dansbanan

Långhelg!!!

Bild
Nu är det helg igen! Det ska bli så skönt att vara ledig fyra dagar och inte ha någonting alls planerat. Jag har en massa roliga saker att ta itu med. Bla ska rummet jag tapetserat äntligen bli inflyttningsklart! I går kväll pyntade jag huset till påsk. Björkris med fjädrar, påskliljor och mina tuppar! För mig är påsken en högtid som säjer att nu är det vår. Jag gillar påskens färger och att pynta med påskliljor,penseér,tussilago och sippor. Solen lyser starkare och varmare och SNART är våren här på riktigt! Att det dessutom ska bli riktigt varmt framåt lördan gör inte saken sämre.

Nu är jag tillbaka

Bild
Vi har haft en härlig weekend igen! Direkt efter jobbet i fredags packade vi bilen och drog iväg till Jämtland. Närmare bestämt Hoverberg, där våra goda vänner har ett hus. Vi har åkt skidor på fjället i Storhogna. Ätit god mat på restaurang i Glen.Varit på bio i byn och såklart slappat och mått gott! En liten shoppingrunda i Östersund hann vi också med på hemvägen. Vardag i morgon och nya friska tag på jobbet! Restaurangen i Glen är med i White Guide och serverar mat med betoning på det samiska. Råvarorna är  lokala och det var mycket gott!  Till förrätt valde jag: Blodplättar av renblod, med en sås av souvas & messmör,samt en kompott av  fjällbjörksskott, hjortron och lingon. Varmrätten var Reninnanlår serverat på ett surdegsbröd, småbladig sallad och en ostcréme på Granjonost från Klövsjö, blåbärschutney och havtorn. Väldigt udda och ovanlig mat man inte äter dagligdags precis.

Bara ko prat idag

Bild
Igår var Micke från avelsföreningen på gården och bedömde första- och tredjekalvare. En femtekalvare också. Jag hade gärna varit med, men jobbade ju... Resultatet blev helt klart godkänt! Gänget förstakalvare hade ett snitt på 83 i helhet. Resten snittade 87,5! SRB kon hade 88! Naaajs!!! Kon Magda fick sin plakett och diplom för att hon blev bedömd som Excellent (för andra gången) i höstas. Det är så kul med avelsarbetet när man ser att det går framåt. Sakta men säkert. Nu är det Paulina som tagit över det mesta, men självklart tycker jag det är kul att "hänga med". När jag kom hem låg det ett litet, tungt brev i postlådan. Adresserat till oss båda. Vad spännande! Det är ju så sällan man får brev nuförtiden. Det var en bronsplakett från mejeriet! För prickfri mjölk i en massa år (har inte tagit reda på hur många år det är ännu) Skoj!