Vem vill äta margarin?

Vi har inte köpt ett enda margarinpaket på säkert 20 år.
Kan inte komma på en enda anledning till varför man ska göra det.

K köpte en bok av Mats-Erik Nilsson "Äkta vara" som beskriver en hel radda livsmedel och om hur de är framställda. Det är helt sjukt vad mycket skit vi stoppar i oss! Bara genom att äta "vanlig mat".

Margarin - började tillverkas för att få fram ett billigt alternativ till smör, och har väl fortfarande den funktionen. Men innehållsmässigt är det så långt från smör man kan komma.
Det finns ingen mjölkråvara i margarin, utan fettet kommer från härdade vegetabiliska fetter.Raps-palm-och kokosolja.Fetterna utvinns med extraktionsbensin och neutraliseras med lut.
Oljan bleks för att få bort den naturliga färgen. Sen tvättas smak,lukt och lösningsmedelsrester bort.
Fettet härdas för att bli fastare och då används vätgas och nickel.
Det tillsätts en massa tillsatser för att likna smör. På Lätt och lagom 16 olika komponenter med vatten som huvudingridiens. Visseligen en av dessa är smörolja, men aromämne måste till.
Becel som kallas kolesterolsänkande kostar mycket mer än tex Bregott. På förpackningen verkar det vara supernyttigt, men innehållet är en hel rad tillsatser och konstgjorda vitaminer.

Varför ska man köpa nåt som liknar smör när man lika gärna kan köpa smör?

Jämför en kaka som är bakad med margarin alt, smör. Nog känns det skillnad!!


Februarihimmel

Kommentarer