Tillsatser i maten - vem vill äta det??





För sisådär sex- sju år sedan köpte K en bok. - Äkta vara, skriven av Mats-Eric Nilsson.

Den handlar om maten vi köper och hur fullproppad med tillsatser den är. Hur oäkta vår mat egentligen är.
I boken finns massor att läsa om hur förfalskad maten är genom tillsatser för att öka hållbarheten, Påverka konsistens, smak och färg. Varför man gör det och hur man gör det.
Köp den! Läs den! Finns som pocket.

Jag lovar - ingenting blir någonsin som vanligt igen!
Det finns nämligen inget att köpa när man ska handla! Åtminstone inte om man får en aha upplevesle av boken. Varför i all världen ska man stoppa i sig alla dessa ämnen??
Det säjs ju att det är godkända ämnen som är ofarliga att att äta.
Nähä så må vara. MEN när man får i sig massor av OLIKA kemiska ämnen i en salig blandning varje dag hur påverkas man inte då?
Och VARFÖR ska man ens äta dom?
Självklart beror alla dessa E märkta outtalbara ämnen på att man vill göra maten så billig som möjlig. Billig mat vill vi ha! Det är vi itutade sen länge.
Maten ska kosta minst av allt vi konsumerar. Så vi kan köpa roliga prylar för pengarna i stället. Eller nåt.

Men är det värt sitt pris, kan man ju fråga sig?

Sedan vi läste boken har vi gjort många upptäckter på innehållsförteckningarna på de produkter vi brukade köpa.
Vi började E-banta!
Men det är sanneligen inte lätt att hitta mat som är ÄKTA! Vissa grejer finns helt enkelt inte utan tillsatser.
Men  MYCKET går att välja bort och det finns alternativ.

En grej vi förändrade snabbt var att slopa alla köpeskakor och kex. Det kryllar av konstigheter i dom. Numera smakar dom faktiskt inte alls bra! Snacka om konstgjord smak!
Men förr kände man inte det....

Jag tänkte utgå från boken och beskriva några livsmedel och innehållet i dom.

Nu reserverar jag mig på att det kanske inte är 100 procent rätt, eftersom boken skrevs 2009.
Några tillsatser kan ju ha försvunnit eller kommit till sedan dess.
Jag återberättar inte ordagrant från boken utan använder egna ord och kortar ner till den viktigaste informationen. Vill ni läsa mer får ni köpa boken.

I dag börjar jag berätta om just KAFFEBRÖD

Kakor, bullar och mjuka kakor är de livsmedel som är mest fullproppad med tillsatser.
I Pågens och Hägges fabriker bakas det enligt förpackningen med stor omsorg och med högsta kvalitet.
I själva verket betyder det att innehållet är olika sorters fetter, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel,surhetsreglerande- och fuktighetsbevarande medel, samt aromämnen.
Man fejkar smak och färg. Doften likaså. Lukta tex på en kanelbulle. Konstgjord doft som inte kommer i närheten av en hembakad kanelbulle.
Smöret är oftast utbytt mot härdat vegetabiliskt fett, men man tillsätter då smörarmom i stället!
Frukt-och bärsmaken i kex kommer nästan alltid från aromämnen.
Kolla tex på ett Singoallakexpaket vilken lång innehållsdeklaration det är. Hur mycket "gott" i den förteckningen vill du äta?

Det bästa alternativet är såklart att baka själv! Sååå mycket godare.
Med äkta ingredienser vi kan väja själva och få kakor som smakar som dom ska. På riktigt!

Men oftast hinner vi inte baka.
 Det är väl där någonting har gått snett från början. Vi måste ha tid till annat i stället.
Det är mera värt än att äta bra mat och må bra. Konstigt det där kan jag tycka.

Jag börjar så här. Håll utkik här på bloggen ,Då och då kommer jag i fortsättningen att presentera nya livsmedel.

Kommentarer

  1. Bra Lizze
    Vi behöver få en tankeställare vad som är viktigt i livet!!
    Jobba heltid å köpa halvfabrikat eller dra ner på tiden och få livskvalitet??
    Vad väljer vi??
    Kramar Anita!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar