Apropå nyttigheter...




I dag har jag förvällt en massa, massa grönkål från trädgården.
Gjorde precis som med mangolden. Styckefrös massan i små bollar.

Grönkål är ju frosttålig och kan stå ute länge. Man kan t.o.m plocka den under snön!
Ett storkok till ska jag göra innan säsongen är slut. För mycket grönkål är det.....

Många undrar vad jag använder den till.
Det finns massor av gott att göra förutom traditionell grönsakssoppa.
Vi hackar ner lite i den dagliga salladen.
Gör jättegoda grönkålspajer ( recept kommer längst ner i inlägget)
Riva i stora bitar och fräsa i stekpannan med smör, salt, peppar och riven västerbottensost
Grönkålschips - riv bladen i stora bitar. Lägg i en skål och ringla över olivolja. Gnugga så bladen blir täckta med olja. Lägg dem på bakplåtspapper och rosta i ugnen knappt 10 min
Passa noga och rör om lite under tiden.
Många gör smooties av grönkål, men det har jag aldrig provat.



Det är ju fantastiskt nyttigt med grönkål också!

100 g innehåller 160 procent av det dagliga c-vitaminintaget.
Innehåller lutein som dämpar inflammationer i blodet och motverkar grå starr
Lättodlad och kan odlas i nästan vilken jord som helst och som sagt väldigt tålig (trots detta är odlingen i Sverige väldigt liten)
Innehåller omega - 3
Innehåller mycket kalcium
Innehåller massor av glukosinolater som gör att levern fungerar bättre.
Den innehåller dessutom massor av vitaminer och mineraler.

En riktig hälsobomb alltså!


GRÖNKÅLSPAJ 

PAJDEG
3 dl vetemjöl
125 g smör (INTE margarin)
1 msk iskallt vatten
1 tsk salt

Nyp i hop smör och mjöl. Tillsätt vatten och salt. Knåda i hop. Låt vila i kylen medan du gör fyllningen.

FYLLNING
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
200 g grönkål
1 gul, hackad lök
3 klyftor vitlök, finhackad
2 msk olja
150 g getost
1 dl nötter

Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Hacka grönkålen  Stek gul-och vitlök + grönkål i oljan ett par minuter.
Låt svalna lite. Kavla ut degen och lägg i form. Nagga med gaffel. Förgrädda 10 min i 225 ° ugn.
Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen.
Smula över getosten och nötterna.
Grädda i ca 40 min tills den har fin färg.
Servera med en god, krispig sallad!

Kommentarer