Göra komposter



Jag har fått frågor om hur jag har gjort mina komposter.
Hur komposterar man på vintern? Måste man köpa en dyr isolerad kompost?

Det här är ganska nytt för mig också. Jag har aldrig komposterat på riktigt förut. När vi bodde på Gården fanns ju alltid någon gammal skithög någonstans, eller så plockade man gamla dynghögar från hagen och myllade ner i rabatterna.
Trädgårdsavfallet var ju enklast att ösa i en traktorskopa som man ställde fram och sen tömde på gödselhögen.

Men nu är man ju i ett annat läge.
Jag började kompostera förra våren. Började med att bygga en kompost av pallkragar. Klädde insidan med kyklingnät och la tidningar i botten. Det blev mest löv i den... Plus lite morotsblast och sånt jag hade i de små pallkragarna.

På hösten gjorde jag en kompost med mindre pallkragar och klädde den inuti med isolerskivor, typ en tunnare variant av frigolit.
Ett lock av spånskiva och frigolit.
I den la vi allt organiskt hushållsavfall. Men inget kött eller fisk ( vill inte dra hit råttor)
För att få balans mellan kol och kväve blandade jag i kutterspån och rivna dagstidningar och blandade om med jämna mellanrum på vintern.
Trots många minusgrader frös det aldrig i komposten.
Ett tag var det väääldigt mycket apelsinskal däri... Då känns det bra att vi bara köper ekologisk frukt.
Vill ju inte ha i en massa onödiga kemikalier.

Till våren slutade vi slänga hushållsavfallet i den komposten och började lägga det i den stora istället.
Nu kunde man börja blanda upp löven med lite gräsklipp och annat grönt också.

I bland har jag låtit locket vara av för att det ska vattnas lite när det regnar. Det får ju inte bli för torrt.
Blandat om med en grep för att få syre ända ner.



Härom dagen var det dags att tömma varmkomposten. Som har stått orörd hela sommaren. Det hade blivit jättefin jord!
Myllade ner den i odlingslådorna. Sparade lite för att få extra fart på den nya komposteringen som börjar nu.

Nog är det fantastiskt att allt avfall man kastar i köket blir fin jord man kan odla i.
Vilket trolleri!


Vilken lyx att få hämta kompost här till våren och blanda i krukor och lådor

Den stora komposten hade också blivit jord. Nästan färdig, men jag byggde en ny kompost bredvid och har nu varvat löv med jord från den gamla.
Det som är kvar har jag täckt med ett lager löv och den ska jag skotta ut till våren.

Det jag har lärt mig är att man bör krossa äggskal så mycket det går.
De förmultnar väldigt sakta. Likaså avocadoskal.

Jag ska heller inte slänga i kasserad ljung och lummer från juldekorationerna.
De har inte heller förmultnat. Kanske om man skulle fördela det mera?

Men apelsinskalen finns det inte ett spår av! Ingenting annat heller.


Kommentarer