Artonde december och ett absolut måste på julen


Det finns en sak som jag bara måste ha på julen.
Knäck!
Jag som aldrig äter godis annars. Tycker inte om!
Förutom mörk choklad då.
Fanny tycker precis som jag.
Vi brukar skoja och säga att vi ska göra knäcken i bullformar!



I kväll har jag kokat julens knäck.
Undra om det är någon kvar till julafton?


Såhär gör jag min knäck:

Jag använder en stekgryta av gjutjärn.
Häller i 2 dl ljus sirap, 2 dl socker och 2 dl vispgrädde , Norrmejeriers såklart!  ( Å nu blev det smygreklam )
Sen är det bara att koka sakta och röra om då och då.
Det brukar ta en BRA stund.
Under tiden hackar man 0,75 dl skållad mandel.
Ett tränat öga ser på konsistensen när massan är färdig.
Andra ögon tar en termometer och mäter ca 122 - 125 grader.
Då rör man i mandeln.
Under koktiden har man även ställt upp knäckformarna på en plåt.
Jag har plåten nära grytan som får stå kvar på värmen medan jag klickar smeten i formarna.
Går bäst med två teskedar.
Det är lite pilligt att få smeten precis prick i formarna och inget vid sidan av så dom tippar...
Tålamod!



Kommentarer