När skördar man löken?


Det är lätt att se när det är dags.
Stjälken böjer sig strax ovanför löken när den är färdigväxt.


Då drar man försiktigt upp löken och lägger dom att torka.
Om det är torrt väder kan man lägga dom på marken.
Men ta inte bort blasten!!
De ska ligga och torka tills blasten är knastertorr.
Denna procedur gör man om man ska lagra lökarna.

Man kan förvara dom i rumstemperatur i flera månader. Inte i kylskåp!
Vi lägger lökarna som ska användas i en hängande trådkorg i köket.

Ska man använda löken direkt i matlagningen behöver man naturligtvis inte torka dom först.
Då är det bara att använda dom direkt.
Lök som har gått i blom brukar jag inte lagra, utan den använder vi direkt.
Det går bra att klippa lite av lökblasten också och använda i matlagningen.
Klipp då på lökarna lite här och var så man inte klipper bort för mycket på en och samma lök.

I går tog jag upp nästan alla gula lökar.
Jag har ju bästa löktorkarstället. Golvet i magasinet.
Här kan de ligga och torka torrt och luftigt och jag slipper passa för eventuella regnskurar.

Den röda löken är lite senare och får stå kvar lite till i landet.

Jag får vara nöjd med lökskörden i år. De har växt till stora fina lökar.
Självklart vore det kul med mera odlingsyta så det blir mycket mer lök.
Men man får vara glad för det lilla.

En egenodlad lök smakar himmelskt!!


Kommentarer

  1. Har också skördat min lök.
    Hälften var angripen av maskar. Har förstått att det är lökflugan som lägger larver.
    Klarar du dej från det?
    Anita

    SvaraRadera

Skicka en kommentar