Bråttom innan en blivande frostnatt



I växthuset finns fortfarande en hel del gröna tomater. Tomater som det går att göra någonting med.
Som till exempel grön tomatmarmelad. Den godaste marmeladen till ost. Speciellt till Brie tycker jag.

Vi hade en helt ljuvlig, solig dag här i går och då var risken stor att det skulle bli kallt på natten.
Kanske den första frostnatten rent av?

Jag ville inte chansa på att växthuset skulle hålla plusgrader och inte hade jag ork att börja rigga värmefläkten heller.
Alltså plockade jag in alla tomater och rev ut hela rasket.
När jag ändå höll på så skurade jag hela insidan och satte in möblerna.
Skönt att ha det klart!
När det är trä i växthuset är det lätt att mögel och sporer blir kvar och därför kan smitta till nästa års växter. Därför vill jag ha ordentligt rent direkt.

Nu kan man sätta sig där när andan faller på. Det är så mysigt att tända en massa ljus därinne ruggiga höstkvällar och mysa med ost och ett glas vin. Och toppa med lite grön tomatmarmelad!

Rödbetorna fick också komma upp ur jorden och genast dyka ner i jordkällarens sandlåda.
När jag grävde i den lådan hittade jag några morötter och palsternackor från förra hösten.
Fortfarande fräscha! Ett kvitto på att förvaringen därinne är på topp!


Alla utslagna dahlior fick komma in i vas

Hela helgen har det hamrats och sågats i hönshuset. Nu börjar det brinna i knutarna att få det klart!
Innan det blir för kallt att ha hönsen i uteburen.
Jag testade att flytta in tre av de mindre hönsen ( Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Pia Sundhage ) till de tre stora och tuppen, men det gick inte bra alls!
Storingarna var jättedumma mot de små. Hackade och jagade dom.
Då ställde jag in kaninburens överdel och så får de små vara där under några dagar så de vänjer sig med varandra. Kanske går det bättre sen.


När jag tittade ut i morse var det vitt på marken. Termometern visade - 3.
Zucchiniplantorna låg som en sörjig filt och rosenskärornas blad hade övergått till brunt.
OCH japp, bilrutan måste skrapas.
SUCK! Nu börjar det...




Kommentarer